Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Október 18. 11:46, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: veszprem.hu

Finnország tiszteletbeli konzulátusa nyílt Veszprémben

Finnország tiszteletbeli konzulátusa nyílt Veszprémben

Finnországnak eddig öt tiszteletbeli konzulja volt Magyarországon, a hatodik Neubauer Edit, a konzulok között az egyik legfiatalabb és az egyedüli nő.

A konzulátust csütörtökön avatták Veszprémben. Hazánkban Debrecenben, Komáromban, Miskolcon, Pécsett és Szegeden, csütörtök óta pedig Veszprémben, a Hotel Villa Mediciben működik tiszteletbeli konzulátus. Jari Vilén, Finnország magyarországi nagykövete kiemelte: a tiszteletbeli konzuloknak mostanában nem a bajba jutott finnek segítése a legfőbb feladatuk, hanem a finnországi kép erősítése, a gazdasági, valamint a vállalkozások közötti kapcsolatok segítése. Számára, mint a lappföldi Rovaniemiből származó nagykövetnek különösen fontos a turizmus elősegítése és fejlesztése. Köszönetet mondott Neubauer Editnek, amiért elfogadta a kihívást, és családjának, hogy támogatja őt ebben a munkában.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy ez a nap a barátságról szól: a polgármesterrel, a nagykövettel és a Neubauer családdal való barátságról. A tiszteletbeli konzul feladata, hogy közel hozza egymáshoz Magyarországot és Finnországot, a magyar és finn embereket. Közös felelősségünk, hogy megismertessük Európát kincseinkkel, értékeinkkel. Neubauer Edit tiszteletbeli konzul, megköszönve a bizalmat, azt mondta: a megtisztetés nemcsak az övé, de a családi vállalkozásban működtetett Villa Medicié is, mely otthont ad a konzulátusnak. Célja, hogy Veszprém, valamint a hozzá tartozó Vas és Fejér megyében segítse a tradíció ápolását, támogassa a magyar-finn kapcsolatokat.

Az ünnepségen - ahol a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai adtak műsort - Porga Gyula polgármester Pro-Meritis-díjat adományozott dr. Szakonyi Jánosné Hanzelik Zsuzsannának, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület gazdasági titkárának, melyet Tímár Veronika, az egyesület tiszteletbeli örökös elnöke vett át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.