Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Április 21. 14:06, szerda | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Franciaország túl van a tetőzésen

Franciaország túl van a tetőzésen

Franciaország túl van a koronavírus-járvány újabb hullámának tetőzésén, de a kormány még korainak tartaná a korlátozások enyhítését.

Olivier Véran egészségügyi miniszter a Le Télégramme című regionális lapban kedden megjelent interjúban elmondta: öt napja megkezdődött a járvány visszahúzódása, a 40 ezret is meghaladó napi esetszám jelenleg átlagosan 33 ezerre, a reprodukciós ráta pedig 0,9 alá csökkent, azaz már nem minden fertőzött adja tovább a vírust.

A tárcavezető ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a kórházban ápoltak számát illetően a "nagyon magas plató vége még nincs közel", mert a napi esetszám csökkenése nem elég gyors. Véran szerint ezért a helyzet még "törékeny".

A kórházakban csaknem 32 ezer fertőzöttet ápolnak, és az intenzív osztályok rendelkezésére álló 8 ezer ágyon csaknem 6 ezer súlyos beteg fekszik, ami kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, de több az őszi második hullám tetőzéséhez képest.

Kedd este az egészségügyi tárca azt is bejelentette, hogy a felnőtt lakosság negyede, mintegy 13 millió ember már megkapta az első vakcinadózist, 4,5 millióan (8 százalék) pedig mindkét adagot.

A legtöbb járványügyi szakember szerint még mindig túl sok a fertőzött ahhoz, hogy a vírus tényleges megfékezéséről lehessen beszélni, és attól is tartanak, hogy az iskolák jövő heti újranyitása miatt ismét megemelkedhet a napi esetszám.

A miniszter mindenesetre arra kérte a franciákat, hogy továbbra is tegyenek meg minden erőfeszítést azért, hogy az egy hónappal ezelőtt bevezetett korlátozások, mindenekelőtt a tíz kilométeres körzeten túli lakhelyelhagyási és az éjszakai kijárási tilalom mielőbb meghozza a gyümölcsét.

Olivier Véran ugyanakkor megerősítette, hogy a kormány előzetes bejelentésének megfelelően a kisiskolások 11 éves korig jövő hétfőn visszatérhetnek az iskolapadokba, a felsőbb osztályokba járóknak és a középiskolásoknak május 3-án indul újra az oktatás személyes jelenléttel.

"Május közepétől elképzelhető az intézkedések egy részének enyhítése" - mondta a tárcavezető, aki szerint régiónként különböző időpontokban kellene felfüggeszteni a korlátozásokat.

Emmanuel Macron államfő korábban jelezte, hogy a csaknem nyolc hónapja zárva tartó vendéglátóhelyek teraszai és a múzeumok újranyitásával kezdődhet május közepén a korlátozások fokozatos enyhítése, de más részleteket nem közölt, és a nyitás feltételeit (esetszám, oltottak vagy kórházi betegek száma) sem részletezte. A nem alapvető termékeket árusító boltok megnyitásának időpontja egyelőre nem ismert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.