Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. December 15. 06:58, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Fürtös bombával a rák ellen

Fürtös bombával a rák ellen

Izraeli kutatók bejelentették, hogy új eljárást dolgoztak ki a rák kezelésére, amellyel „felrobbantják” a rákos sejteket.

Jona Keizari és Jichák Kelszon, a Tel-avivi Egyetem munkatársai most fogják elkezdeni a klinikai kísérleteket a daganat belsejében rövid hatótávolságú alfa-sugárzást kibocsátó, tűvékonyságú radioaktív implantátummal. A sugárterápiától eltérően, amely kívülről bombázza gamma-sugarakkal a testet, az alfa-részecskék „a daganat belsejében keringenek, felbomlás előtt kifelé terjednek” – írta az egyetem közleményében.

„Úgy működik, mint a fürtös bomba. Ahelyett, hogy egyszerre robbanna fel, az atomok folyamatosan terjednek és alfa-részecskéket bocsátanak ki egyre nagyobb távolságra.” A folyamat mintegy tíz napig tart, és a mellékterméke nem sugárzó és nem mérgező ólom – olvasható a közleményben. „Nemcsak a rákos sejtek pusztulása biztosabb, de az esetek többségében a testben védettség is kialakul a daganat visszatérésével szemben” – írja a kórház. Az implantátum, amelyet injekciós tűvel juttatnak a daganatba, egészségkárosodás nélkül magától felbomlik.

Az egereken végzett kísérletek során az egyik csoportnál sebészi eljárással vették ki a daganatokat, míg a másikban az új sugárterápiát alkalmazták. „Amikor a kísérleti alanyokba ismét rákos sejteket fecskendeztek, a sebészeti beavatkozáson átesetteknél 100 százalékban kialakult az új daganat, míg az új sugárkezelésen átesettnél ez az arány 50 százalékos volt” a közlemény szerint.

A kutatók többfajta daganatos megbetegedésnél, így a tüdő-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és az emlőráknál, valamint az agydaganatnál kiváló eredményt értek el.

Címkék: daganat, kísérlet, rák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk