Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Március 18. 16:19, szerda | Belföld
Forrás: infovárosok

A koronavírus miatt gazdaságvédelmi döntéseket jelentett be a kormányfő

A koronavírus miatt gazdaságvédelmi döntéseket jelentett be a kormányfő

Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor miniszterelnök a kormány szerdai ülése után.

Orbán Viktor elmondta: ez már a hetedik nap a koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta. Ez idő alatt megszervezték Magyarország kollektív védelmét, mely során a járványügyi szakemberek és az akciócsoportok 24 órában, folyamatosan dolgoznak.

Elsődleges az emberek egészségének a megvédése, de mint kitért rá, tett egy lépést a kormányzat a gazdasági döntések terén is. Mivel a világjárvány nemcsak az emberek egészségét veszélyeztetik, hanem a munkát, munkahelyeket is. Ezek megvédése is kiemelt feladat – hangsúlyozta.

A legsürgetőbb döntések:

- a magánszemélyek és vállalkozások máig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

- a rövidlejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják.

- csütörtöktől a felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját a jegybanki alapkamat 5 százalékban maximálják

- gazdaságunk néhány szektora súlyos gondokkal küzd, mint a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztató ipar, a sport és kulturális szolgáltatások, valamint a személyszállítások. Ezekben a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét átmenetileg teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítási díjuk pedig a törvényi minimumra csökken. A kata szerint adózó taxisok általányadó-fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell megfizetni.

- Döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással – részletezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.