Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 02. 12:29, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Három bemutatóra készül a Vígszínház társulata

Három bemutatóra készül a Vígszínház társulata

Három bemutatóra készül a Vígszínház társulata: a Téli utazás című darabot szombaton, A revizort a jövő héten szerdán tűzik műsorra, A Vízkereszt, vagy amit akartok című előadást pedig jövő pénteken láthatja először a közönség a Pesti Színházban.

A Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek Téli utazás című művét a Házi Színpadon mutatják be, Zsótér Sándor rendezésében.
Elfriede Jelinek darabja az idő leküzdhetetlen hatalmáról szól, arról, hogy a múló idő hogyan nyer egyre nagyobb jelentőséget. Wilhelm Müller és Franz Schubert Téli utazás című ihletadó dalciklusának alapélménye az otthontalanság, és ez az életérzés áthatja Jelinek írását is - olvasható az előadás ismertetőjében.
A darab nyolc részből áll, ezekben személyes problémaként megélt filozofikus elmélkedések váltakoznak a társadalom visszásságainak leírásával. Az utolsó részekben a szerző az anyjához való viszonyával és apja Alzheimer-kórral folytatott harcával néz szembe.
Zsótér Sándor már többször dolgozott a Vígszínház társulatával. A Téli utazásban Börcsök Enikő, Venczel Vera és Harkányi Endre mellett Bach Kata, Szabó Erika és Fehér Balázs Benő egyetemi hallgató játszik. A darab fordítója, dramaturgja Ungár Júlia, a jelmezt Benedek Mari, a díszletet pedig Ambrus Mária tervezte.
Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című komédiáját Bodó Viktor állítja színpadra, aki először rendez a Vígszínházban. A Szputnyik Hajózási Társasággal közös produkcióként készülő előadást január 8-án, szerdán a nagyszínpadon mutatják be.
Gogol komédiája mindig aktuális, szatirikus és groteszk kép a korrupció ördögien álnok rendszeréről, amelyben csak az egyéni érdekek számítanak. Egy vidéki kisváros elöljáróságai lázas igyekezettel próbálják elfedni a visszaélések, sikkasztások és hazugságok minden nyomát, miután értesülnek a titkos utasítással rendelkező fővárosi revizor érkezéséről.
Az előadásban Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsa, Lengyel Tamás, Hevér Gábor és Kerekes József mellett részt vesznek a Szputnyik társulatának művészei is: Rainer Micsinyei Nóra, Koblicska Lőte és Szabó Zoltán. A produkció jelmeztervezője Nagy Fruzsina, díszlettervezője pedig Balázs Juli.
Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátékát a Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem koprodukciójában mutatják be a Pesti Színházban január 10-én, pénteken Marton László rendezésében.
"Szerelem és ábránd, álom és valóság, álöltözet és félreértések, pimasz becsapások és egy végzetesnek tűnő szerelmi sokszög - mind együtt egy varázslatos történetben, Shakespeare egyik legköltőibb vígjátékában" - olvasható a darab ismertetőjében.
Az előadásban a Színház- és Filmművészeti Egyetem 4. éves hallgatói és a Vígszínház művészei játszanak együtt. A szereplők - Mészáros Máté kivételével - egykori és jelenlegi Marton László-tanítványok.
A darabban Csapó Attila, Vecsei Miklós, Janka Barnabás, Tóth János, Zoltán Áron, Mészáros Máté, Telekes Péter, Fesztbaum Béla, Tóth András, ifj. Vidnyánszky Attila, Zsigmond Emőke, Mészáros Blanka és Bata Éva játszik. A díszlet Khell Csörsz, a jelmez Lisztopád Krisztina munkája.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során