Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Május 04. 09:17, péntek | Helyi
Forrás: herend.com

Herendi porcelánok az Egry József Emlékmúzeumban Badacsonyban

Herendi porcelánok az Egry József Emlékmúzeumban Badacsonyban

Herendi porcelánokból és Egry József Kossuth-díjas festő műveiből nyílt közös tárlat szombaton Badacsonyban az Egry József Emlékmúzeumban.

A Balaton festőjének egykori otthonában az Egry-képek mellett szeptember 15-ig látható a Herendi Porcelánmúzeum Porcelánba zárt varázslat című tárlata, amely a hungarikumnak számító porcelán készítésének rejtelmeibe vezeti be a látogatókat.
Krisztin N. László polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy különleges kiállításegyüttes látható Badacsonyban, ahol a festményekbe zárt varázslattal együtt a porcelánba zárt varázslat tekinthető meg. Reményeink szerint Egry művészete és Herend művészete sok látogatót vonz majd - tette hozzá.

Limbacher Gábor, a Veszprém Megyei Múzeumok igazgatója szerint a Balaton és Badacsony külön csoda, amelyet a Kossuth-díjas festőművész lelkén, szellemiségén és ecsetvonásain keresztül felfedezhetünk. Elmondta, hogy az Egry-képeket a megyei múzeum bocsátja évről évre a város rendelkezésére, s a kiállítás a teljes nyári szezonban látható lesz. Kiemelte, hogy a kerámiakészítésnek évezredes hagyománya van a Kárpát-medencében, és ebben Herend nemzetközi hírnevet szerzett. Szólt arról is, hogy a múzeumi világnapon, május 18-án Varázslatos porcelánvilág címmel a Veszprém megyei kőedény és porcelánkészítés értékeit bemutató tárlat nyílik Veszprémben.

A herendi porcelánok speciális válogatásában Badacsonyban a 19. századi és 21. századi alkotások egyaránt láthatók, és ezekben a hagyomány és az innováció egyszerre fellelhető - mondta Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója. Mint fogalmazott a kiállítás célja, hogy megmutassa a herendi porcelánok által hordozott nemzeti értéket, és alternatívát állítson az újabb generációknak a gyorséttermek 'papírtálcás' világával szemben. Kiemelte, hogy a manufaktúra alkotásai a Föld összes kontinensén jelen vannak.

A vázák, kosarak, bonbonierek és kávéskészletek mellett a badacsonyi porcelánkiállításon látható az a Royal Garden mintás, 45 részes étkészlet is, amely Magyarország hivatalos ajándéka volt Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban