Városlista
2020. február 23, vasárnap - Alfréd

Hírek

2011. December 22. 08:08, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Hihetetlen titkok derülhetnek ki

Hihetetlen titkok derülhetnek ki

Az ordoviciumi tengerek egyedülálló élővilágáról tanúskodnak azok a 460 millió éves fosszíliák, amelyek a brit Powys grófságban egy kőfejtőből kerültek elő.

A jó állapotban fennmaradt fosszíliákat a walesi Llandrindod városa közelében, a Llanfawr-kőfejtőben találták, amelyben eddig is nagyon sok fosszília került napvilágra – olvasható a BBC hírei között. „A területet az ordoviciumban tenger borította, a mai Wales sokkal délebbre volt, mint jelenleg. Llandrindod körüli térségben vulkanikus eredetű szigetlánc helyezkedett el, amely egy kissé a mai Indonéziára emlékeztet. Ahogy a szigetek növekedtek és erodálódtak, rengeteg üledék – homok, sár lemosódott a tengerbe. Az anyag oly gyorsan terítette be a tengerfenék lakóit, hogy fosszílizálódtak, és megmaradtak az utókornak” – magyarázta Lucy Muir paleontológus.

A fosszíliákat még 2004-ben tárták fel, de csak most vetették alá CT-vizsgálatnak, amelynek köszönhetően háromdimenziós képet nyertek az ordoviciumi életformákról. A leletek között szivacsokat, férgeket, hidromedúzákat, valamint csigaházas polipokat (Nautiloidea, nautiluszfélék, hátranéző szifótölcséres külsővázas lábasfejűek) találtak.
Lucy Muir egyedülállónak nevezte a leletegyüttest.

„A világon több olyan lelőhely is van, ahol hasonlóképpen megőrződtek az ilyen fosszíliák, ám egyik helyen sem maradt fenn ez a típusú ökorendszer. Ennek köszönhetően képet kapunk az élővilág korabeli közösségéről, amely bizonyos vonatkozásban emlékeztet némely modernkori mélytengeri életközösségre” – magyarázta Lucy Muir, hozzátéve, hogy a leletekből ítélve az ordoviciumi élővilág sokkal változatosabb és összetettebb volt, mint ahogy eddig feltételezték.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 23. 09:29, vasárnap | Belföld

Ma tartják a mohácsi busójárás fő programjait

Ma rendezik meg a mohácsi busójárás fő programjait; a maszkosok dunai átkelésére, a főtéri felvonulásra, a koporsó vízre bocsátására, valamint az esti máglyagyújtásra várhatóan több tízezer érdeklődő lesz kíváncsi.

2020. Február 23. 05:00, vasárnap | Belföld

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést

Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész vehette át az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) által alapított Emberi Méltóságért kitüntetést szombaton Budapesten.

2020. Február 23. 05:00, vasárnap | Belföld

Imre Margit Ágota görögkatolikus szerzetes kapta az idei Hit pajzsa díjat

Imre Margit Ágota görögkatolikus szerzetes kapta idén a Parma fidei - Hit pajzsa díjat.

2020. Február 22. 16:23, szombat | Belföld

Érdemes lenne bevezetni a kétlépcsős azonosítást az internetes csalások ellen

A kétlépcsős azonosítás (kétfaktoros autentikáció) jelenthet megoldást az internetes csalásokkal szemben - mondta Bársony Péter kiberszakértő szombaton az M1 csatornán.