Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Július 12. 08:00, szombat | Belföld
Forrás: Violet C. Landers

Hitchcock – a feszültségkeltés mestere

Hitchcock – a feszültségkeltés mestere

A mozikban már ritkán találkozunk olyan filmekkel, amelyek akkora nagy hatással vannak ránk, mint például Alfred Hitchcock filmjei. melyek minden egyes alkalommal megborzongatták a nagyérdeműt.

„Hitch”, ahogyan kollégái és barátai nevezték 1929 és 1976 között összesen 47 hangosfilmet készített. Ezek közül a máig legemlékezetesebbek a Psyho, a Madarak, a Marnie, az Észak-Északnyugat, a Hátsó ablak vagy az Idegenek a vonaton. Filmjeiben gondosan előkészítettek a részletek és az elsőtől az utolsó percig izgalomban tartja a nézőket.

Gondoljunk csak bele, hogy a Psyho című filmben az első félórában megöli a főszereplőnőt alakító Janet Leigh-t, s utána a történet különös fordulatot vesz. Számos apró részletből ismerjük meg szinte a semmiből a történetet mozgató Norman Bates-t, aki a Bates motelt vezeti, és nem messze lakik az „anyjával” közösen.

A film annyira megragadta magát a Bates-t alakító Anthony Perkins-t is, hogy még további 3 részt forgatott a figurából, így bemutatva annak teljes létezését.

Hitchcock szeretett filmjeiben szőke színésznőkkel forgatni, s pont ezért megvoltak az állandó színésznői. Köztük a később hercegnővé váló Grace Kelly, a Madarakat sikerre vivő Tippi Hedren. Színésznőit sokszor befolyásolta, hogyan kívánja láttatni a szereplőket és a magánéletükbe is szeretett beleavatkozni, amit persze nem vettek jónéven, így például Tippi is megharagudott a zseniális mesterre.

Hitchcock – a feszültségkeltés mestere

Lehet, hogy történetei azokban az időkben csupán kitalációk voltak, mégis évekkel később valóban számoltak be madarak támadásáról, melynek semmiféle előzménye vagy indoka nem volt.

A Madarak filmben külön feszültségkeltő elem, hogy nincs aláfestő zene, hanem a madarak rikácsolása adja a félelmetes hangulatot. Hitchcock felfedezte, hogy az emberek az ismeretlen dolgoktól jobban félnek, mint az ismerttől. Úgy tartotta, hogy saját lakásunkban jobban félünk, mint a temetőben vagy szokatlan környezetben. Félünk, amikor fel kell kapcsolni a villanykapcsolót. A ” The Times” minden idők hetedik legrémisztőbb filmjének választotta a Madarakat.

Sok rendező próbálta volna utánozni a mestert, azonban nem tudták utolérni. 1998-ban Gus Van Sant kockáról kockára újraforgatta a Psyho-t. A különbség csak annyi volt, hogy modern környezetben és színesben.

Hitchcock módszereiben – és ebben rejlett a zsenialitása – a film elején tudatja velünk például, hogy egy bomba vagy éppen egy holttest van valahol a lakásban, majd feledteti velünk a dolgot és a szereplői erről mit sem tudva teszik a dolgukat.

Másik technikája a „Vörös hering” elnevezést kapta. Lényege, hogy a rendező elindítja a történetet, majd egy váratlan pillanatban lezárja és egy másik szálat indít el, ami eddig jelentéktelen volt. Ezt láthatjuk a Psyho-ban, amikor az elmebeteg Norman Bates megöli a híres zuhanyzós jelenetben Marion Crane-t (Janet Leigh), aki titkárnőként sikkasztott és emiatt menekült a Bates motelba.

Hitchcock filmjei örökérvényűek és mindazok számára is tele vannak izgalommal, akik inkább a mai filmekre vevők. Bármelyiket választjuk is a filmjeiből, biztosan nem fogunk csalódni!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.