Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 21. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan hatnak a mobiltelefonok a fejlődő agyra?

Hogyan hatnak a mobiltelefonok a fejlődő agyra?

Egy átfogó tanulmány keretében brit kutatók azt fogják vizsgálni, hogy a mobileszközök vagy más vezeték nélküli elektronikus szerkezetek használata befolyásolja-e a tinédzserek agyának fejlődését - adta hírül a Reuters.

A vizsgálat középpontjában a kognitív funkciók, a memória és a figyelem áll, amelyek még tinédzserkorban is fejlődnek, pont akkor, amikor a gyerekek elkezdenek mobiltelefonokat használni. Bár eddig nem találtak rá meggyőző bizonyítékot, hogy a mobilokban található rádióhullámok károsítanák az egészséget, de a mai napig a legtöbb tudományos kutatás fókuszában a felnőtteknél kialakuló agyi daganatokra való negatív hatást vizsgálták, a fiatalabbakat nem.

Éppen ezért a szakemberek bizonytalanok abban, hogy vajon a gyerekek fejlődő agya nagyobb veszélynek van-e kitéve a mobilok alkalmazása során, részben azért mert idegrendszerük még fejlődésben van, részben mert nagyobb kumulatív sugárzásnak vannak kitéve.

A tanulmány keretében 2500, 11-12 éves gyereket fognak toborozni, akiknek két éven keresztül megfigyelik agyi fejlődését és emellett adatokat gyűjtenek arról, milyen gyakran és mennyi ideig használnak mobiltelefont vagy más vezeték nélküli elektromos szerkezetet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk