Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Április 09. 08:00, hétfő | Helyi önkormányzati

Ingyenes használatba veszi a veszprémi önkormányzat a HEMO-t

Ingyenes használatba veszi a veszprémi önkormányzat a HEMO-t

A veszprémi önkormányzat nyárig ingyenes használatba veszi a helyőrségi klubot, az erről szóló megállapodást Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében írták alá .

A miniszter az ünnepségen úgy fogalmazott: a helyőrségi klub (Helyőrségi Művelődési Otthon, HeMO) átadásával a honvédség közelebb kerül a város lakosságához. Hozzátette: a honvédségi ünnepségeket a szerződés szerint továbbra is itt tartják, a honvédséghez tartozó civil szervezetek pedig is helyet kapnak rendezvényeikhez.

Hende Csaba kitért arra, hogy az országban sok honvédelmi objektum vált feleslegessé, s az üres épületek őrzésére évi egymilliárd forintot fordít a tárca. A politikus úgy vélte, Veszprém fontos állomáshelye a honvédelemnek, Magyarország szuverenitása ezen a településen található. Hozzáfűzte: Veszprém katonaváros maradt, de a honvédség kisebb létszámmal látja el itt a feladatait.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kijelentette: büszke a város katonahagyományaira, amit a helyőrségi klub átvétele után is megőriznek. A városvezető a közgyűlés januári ülésén, amikor a helyőrségi klub átvétele mellett döntöttek, elmondta, hogy a veszprémi HeMO jó állapotban van, bérleti díjakból fedezte működési költségének - amiben 13 alkalmazottjának munkabére is benne van - a felét. A polgármester becslése szerint a városra 30-40 millió forintos kiadás hárul, ha a HeMO-t kézbe veszi, ennek fedezete azonban a városi művelődési központ költségvetésében megvan.

A tervek szerint a klubba költözik a Kabóca Bábszínház, valamint a városi művelődési központ egy része.

Kocsi László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatok irodájának helyettes vezetője korábban az MTI-nek elmondta: a Honvédelmi Minisztérium ebben az évben 16 helyőrségi klubot tervez átadni ingyenes használatra az önkormányzatoknak, Veszprém mellett például Debrecenben, Hódmezővásárhelyen, Kaposváron és Békéscsabán. A felajánlásokat az önkormányzatok pozitívan fogadták - tette hozzá akkor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt