Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Október 04. 14:13, kedd | Külföld
Forrás: HírTV

Ismét csapást mérnének Obamára

Ismét csapást mérnének Obamára

Újabb jobb egyenest vinnének be Barack Obamának a republikánusok a keddi nyugat-virginiai kormányzóválasztáson a múlt hónapi New York-i képviselő-választást követően, ahol 1923 óta tudtak ismét győzni.

Az ellenzéki párt a kampányában mindent megtesz, hogy a demokrata jelöltet Obamával kösse össze, míg a kormánypárt újabb adócsökkentéssel próbál híveket szerezni. Egyelőre nem lehet megjósolni, ki fog nyerni, mivel a két politikus gyakorlatilag fej fej mellett halad.

Új kormányzót választanak Nyugat-Virginiában kedden, mivel Joe Manchint, a korábbi népszerű demokrata vezetőt tavaly novemberben beválasztották a szenátusba. A voksoláson Earl Ray Tomblin demokrata és Bill Maloney republikánus politikus próbálja majd elhódítani az államot. A republikánusok természetesen ezt a megméretést alapvetően egy Obamáról tartandó népszavazássá kívánják tenni.

A mostani elnök sohasem volt népszerű az államban. Korábban elveszítette az előválasztást Hillary Clinton mostani külügyminiszterrel szemben, majd az elnökválasztáson is kikapott John McCain republikánus elnökjelölttel szemben, jelenleg a népszerűsége 30 százalék körül van. Az ellenzéki republikánusok ezért természetesen abban bíznak, ha sikerül az elnökről szóló szavazásnak beállítani a keddi voksolást, akkor biztosan győzni fognak.

Szoros lett a verseny

„Szakértők szerint Obama egészségügyi terve még mélyebbre taszítja a gazdaságot. Tomblin mit tesz ezzel kapcsolatban?” – ilyen kampányt folytatnak a televízióban a republikánusok, akik a kérdésre válaszolva a végén hozzáteszik, hogy „abszolút semmit”. A jelenlegi ellenzéki párt Charlestonban tartotta a kampánynyitóját, ahol Maloney világossá tette céljait.

„Mindenekfölött Washington megszerzéséért küzdünk, keményen fogok kampányolni Barack Obama ellen és így természetesen Tomblin ellen is” – fogalmazott a republikánus kormányzójelölt. Robert Behrman politológus a választásról úgy fogalmazott, hogy pár hónappal korábban a demokrata jelölt még jelentős előnnyel rendelkezett, ami mostanra gyakorlatilag eltűnt. – A verseny egyre szorosabbá vált, és úgy gondolom, a republikánusoknak sikerült az országos ügyeket a kampányba emelniük – tette hozzá. A politológus szerint az ellenzéki párt a New York-i kilences képviselőházi körzetben szerzett tapasztalatokat használta föl a mostani versenyben.

„Ez nem fog sikerülni”

Múlt hónapban, a korábban említett választáson a republikánusok 1923 óta először tudtak győzni a demokratákkal szemben, amiben vélhetőleg a gazdaság rossz állapota és az elnökkel való elégedetlenség játszott szerepet. Tomblin és csapata természetesen mindent megtesz, hogy ez ne ismétlődhessen meg Nyugat-Virginiában.

A demokrata politikusnak sikerült maga mellé állítania pártja konzervatívabb híveit, valamint a helyi szakszervezetek nagy részét. Tomblin természetesen adócsökkentést és az állam pénzügyeinek a felelősségteljes irányítását ígéri. „Ez a választás arról szól, hogyan tudnánk előbbre vinni az állam ügyeit, valamint hogyan tudnánk hatékonyabban felhasználni az adófizetők pénzét” – hangsúlyozta Tomblin. Véleménye szerint a republikánusok azon kísérlete, hogy összekössék Obamával, nem fog sikerülni, és a választók Maloney megválasztása esetén komoly kockázatot vállalnának.

Tomblin esélyét jelentősen javítja, hogy elődje stabil pénzügyi háttérrel adja át az államot, így sokkal könnyebben tud ígérni esetleges bővítéseket a választóknak. Fontos arra is emlékeztetni, hogy Joe Manchin ellen is Obamával kampányoltak a republikánusok a tavalyi szenátusi voksoláson, de akkor kudarcot vallottak. A demokraták hasonló eredményben bíznak kedden is. (da)

npr.org, MNO

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése