Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Május 27. 20:41, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Iszapömlés - A gépkezelők szerint az árkok jó állapotban voltak

Iszapömlés - A gépkezelők szerint az árkok jó állapotban voltak

Az iszapömléskor megsérült X-es tározó körüli vízelvezető árkok nem voltak rossz állapotban, karbantartottak voltak - mondták a tanúként meghallgatott gépkezelők a katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalásán.

Az iszapömléskor megsérült X-es tározó körüli vízelvezető árkok nem voltak rossz állapotban, karbantartottak voltak - mondták a tanúként meghallgatott gépkezelők a katasztrófa ügyében indított büntetőper hétfői tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken.

A tárgyaláson öt tanút hallgattak meg: a gátszakadáskor a tározónál dolgozó két gépkezelőt, valamint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. három dolgozóját a 2010. október 4-én bekövetkezett eseményekről kérdezték. A kazetta sarkának kiszakadását egyikük sem látta.
A csurgalékvizeket elvezető árkok tisztítását végző tanúk szerint a kazetta körüli árokban a víz elfolyását semmi nem akadályozta. Az egyik gépkezelő vallomása szerint a gátfal átszakadása előtt több napig dolgoztak a X-es tározó nyugati oldalánál húzódó árokrendszer tisztításán. Megerősítette, hogy a nyomozati iratokból elé tárt napló szerinti karbantartást végezték el júliustól-októberig.
A katasztrófa napján történtekről a gépkezelők felidézték, hogy hétfőn reggel a munkagépek karbantartását végezték felettesük, a hatodrendű vádlott P. Ferenc utasítására.
Egyikük a pontos időpontokra sem a nyomozáskor, sem a tárgyaláson nem emlékezett. A bíró kérdésére, hogy hogyan került a vallomásába a 10 óra 30 perc egy telefonbeszélgetés idejére, azt felelte: a nyomozók segítettek az időpontok megjelölésében a kihallgatásakor.
Devecseri kollégája azt mondta, hogy semmit nem hallott a IX-es tározó tetején, amikor nagyjából 11 óráig ott földmunkagéppel dolgozott, és később sem, amikor beült a gépébe, és lejött a gát tetejéről. Azt mondta, a tizennegyedrendű vádlott P. Sándor szivattyúkezelő - akit ő "etalonnak" tartott a kollégái közül - a történtek után lelkileg összetört. A tanú devecseri házát elöntötte az iszap, és mint mondta, mindene odalett, édesanyja is megsérült. A tanácsvezető kérdésére, hogy miért nem jelentett be polgári jogi kárigényt, azt felelte: megkapta az állami kárenyhítést. A kenyéradó gazdámmal pereskedjek? - fogalmazott.
A Mal művezetőjének vallomása szerint a negyedrendű vádlott Sz. Tibor diszpécser értesítette telefonon, hogy nagy baj történt, és le kell állítani a gyárat. A tanú az időpontokat illetően összezavarodott. A bíró kérdésére elmondták, hogy nem értesítették a hatóságokat, mert eszükbe sem jutott.


Ötödikként a Mal akkori gazdasági vezérigazgató-helyettesét hallgatták meg a cég válság alatti gazdálkodásáról és a vörösiszap semlegesítéséhez használt lúg és sav beszerzéséről. A tanú fenntartotta a nyomozás során tett kijelentését, amely szerint a semlegesítésre fordított összeg csökkentése nem hozott volna érdemi költségmegtakarítást, jelentéktelen tételnek számított. A semlegesítés visszafogásáról nem volt tudomása, a kiadások lefaragása szerinte a cég hatósági és környezetvédelmi kötelezéseinek teljesítését nem érintette.
Hétfőn levetítették a Mal gyártelepén márciusban lefolytatott kétnapos helyszíni kihallgatás utolsó, egyórás videóját is.
A Mal ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a cég vezetői és alkalmazottjai, összesen 15 ember ellen. A büntetőtárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött. A tárgyalás kedden újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.