Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. December 17. 09:31, szombat | Helyi
Forrás: mti

Januártól áfa-mentesek lesznek a balatoni horgászjegyek

Januártól áfa-mentesek lesznek a balatoni horgászjegyek

Áfa-mentesek lesznek a balatoni területi horgászengedélyek januártól, részben ennek köszönhetően nem kényszerül jegyáremelésre a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Eddig 25 százalékos áfa terhelte a balatoni horgászjegyeket, viszont a horgász-szervezetekhez hasonlóan a hajdani Balatoni Halászati Zrt. jogutódja, a BHNP nonprofit társaságként működik tovább, ezért változhatnak áfa-mentessé az engedélyek is.
A Balaton ökológiai egyensúlyáért, a haltelepítésekért és a halőrzésért felelős BHNP költségvetésének több mint kétharmada, közel 400 millió forint származik évente a horgászengedélyek értékesítéséből.
Füstös Gábor kifejtette, az áfa-mentesség révén megtakarított pénz segítségével őrizheti meg a társaság a gazdasági egyensúlyát, hiszen míg korábban igen, idén a válságra való tekintettel nem kaphatott állami finanszírozást a kiemelt közfeladatai elvégzésére, köztük a veszteséges busahalászatra és a halelhulláskor keletkező tetemek eltávolítására. A halőrzésben közelmúltban végrehajtott eszközfejlesztést is az áfa-mentessé válásnak köszönhetően tudták meglépni - tette hozzá.

A vezérigazgató a horgásztársadalom türelmét és megértését kérte amiatt, hogy az áfa-mentesség bevezetése okán a jövő évi engedélyeket csak januártól lehet megvásárolni, így az akciós jegyek nem kerülhetnek a karácsonyfa alá. Ezért a 10 százalék körüli kedvezményt biztosító akciós területi engedélyeket nemcsak a szokásos ideig, január közepéig, hanem január 27-ig lehet majd vásárolni, továbbá "kárpótlásul" két nagy, februári és márciusi horgász-szakkiállításon (a FEHOVÁ-n és a HIT csarnokbeli horgászexpón) is kaphatóak lesznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.