Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Július 25. 08:14, szombat | Belföld
Forrás: mti

Jelenleg kiváló a vízminőség a nyugat-balatoni strandokon is

Jelenleg kiváló a vízminőség a nyugat-balatoni strandokon is

Bár a kutatók jelezték, hogy előfordulhat algásodás a Balatonban, de jelenleg kiváló a víz minősége a nyugat-balatoni strandokon is, ahol a megkezdett kotrási munkák sem zavarják a fürdőzőket

- közölte Gál Lajos, Gyenesdiás (független), valamint Nagy Bálint (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere az MTI-vel pénteken.

Arról számoltak be, hogy a Balaton foszforral terheltebbnek számító nyugati medencéjének valamennyi strandján kiváló jelenleg is a vízminőség. Kéthete megjelent a vízfelszínen az egyébként jó vízminőséget jelző zöld alga, de a szeles időjárásnak köszönhetően az is eltűnt. A "kellemetlenebb" kék alga jelenlétét nem tapasztalták.

Gál Lajos elmondta, a vízminőséget hetente ellenőrzik, részben az önkormányzat költségére. A legutóbbi, hét elejei eredmények is merősítették, hogy nagyon jó a vízminőség, és eddig egyetlen fürdőző sem panaszkodott semmiféle, kékalga-toxint jelző bőrirritációra allergiás reakcióra.

Csendes Antal, a három keszthelyi önkormányzati strandot üzemeltető társaság ágazatvezetője az MTI-nek megerősítette, hogy kifogástalan a Balaton vize a Keszthelyi-medencében. Tapasztalataik szerint az algásodás akkor indulhat be, ha tartósan mozdulatlan a víz. Az elmúlt napok szeles időjárása kedvezett a vízminőségnek, de mint mondta, szélcsendesebb időszakokra is akadt ötletük. Keszthely városi strandján tesztüzemmódba tettek egy vízmozgató gépet, amit a halastavakban használnak algásodás ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott