Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 27. 10:35, péntek | Helyi
Forrás: index

Jelentősen enyhítették a Cozma-gyilkosság vádlottjainak ítéletét

Jelentősen enyhítették a Cozma-gyilkosság vádlottjainak ítéletét

A Győri Ítélőtábla az első fokon kiszabott életfogytiglanról 18-18 évre csökkentette Raffael Sándor és Németh Győző ítéletét. Sztojka Iván 20 helyett 8 évet kapott.

A Győri Ítélőtábla Nagy Zoltán vezette tanácsa az elsőrendű vádlott Raffael Sándort 18, Németh Győzőt, a büntetőper másodrendű vádlottját 18, és Sztojka Iván harmadrendű vádlottat jogerős ítéletében 8 évre ítélte. Raffaelék elsőfokú ítélete életfogytiglan, Sztojkáé 20 év volt.

Jelentős enyhítés

Az elsőfokú ítélethez képest Raffaelt és Némethet csak egy rendbeli emberölés, és több kétrendbeli testi sértés, Sztojkát három rendbeli testi sértés miatt találták őket bűnösnek. A vádlottaknak közel 70 millió forint bűnügyi költséget kell majd megtéríteniük.

Az ítéletet a tárgyalóteremben taps fogadta, amit a tanácsvezető bíró leállított. Jelenleg az ítélet indokolásának ismertetése zajlik.

Az óriási érdeklődés miatt a Győri Ítélőtáblán péntek délelőtt nem tárgyalnak más ügyet, a zárt hálózaton a két másik teremben is Raffaelék ítélethirdetését közvetítik. Raffael, Németh és Sztojka hozzájárult, hogy fotózzák őket.

Hiába kértek új tárgyalást

Az összesen két tárgyalási napot felölelő másodfokú büntetőper során nem merült fel új információ a gyilkossággal kapcsolatban. Az első- és másodrendű vádlottak védői az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérték az eljárási szabálytalanságok miatt.

Ilyen volt az emberölés és a garázdaság miatt indult eljárások szerintük jogellenes elkülönítése, vagy hogy az elsőrendű vádlottnak nem mindig volt ügyvédje. Raffael védője, Tuza Péter kifogásolta, hogy az első fokú ítélet a vádlottakat – szerinte megbélyegző módon – „roma csoportként" említi.

Fekete S. Tamás, Németh ügyvédje úgy vélte, az első fokú bíróság „kiválogatta a vallomásokból a legkedvezőbb mondatokat", majd megalapozatlan tényállást és törvényellenes minősítést állapított meg. Mindkét ügyvéd kifogásolta az ügy emberölési minősítését, szerintük Raffaelék nem akartak ölni.

Bűnbánó vádlottak

Az első rendű vádlott Raffael Sándor ugyanakkor az utolsó szó jogán a gyilkosságért a teljes felelősséget magára vállalta, igaz, azt is hangoztatta, hogy nem akarta megölni a kézilabdást.

A másodrendű vádlott, Németh Győző is bűnbánó volt. Mint mondta, bármit megtenne, hogy visszacsinálja a történteket, viszont cáfolta, hogy embert akart volna ölni. A harmadrendű vádlott Sztojka Iván mindent tagadott, szerinte a büntetőeljárás a magyarországi romák lejáratását célozta.

Egy februári éjszaka

Az országos felháborodást kiváltó támadás 2009. február 8-ára virradóra történt, amikor a veszprémi Patrióta lokál előtt szíven szúrták Marian Cozmát, a város európai élvonalhoz tartozó kézilabdacsapatának népszerű román vendégjátékosát. Cozma meghalt, védelmére siető csapattársai közül a szerb Zsarko Sesum egy rúgástól súlyos fejsérülést szenvedett. A horvát Ivan Pesics életveszélyes állapotba került, miután vesén szúrták.

Raffaelt és Némethet már másnap elfogták Ausztriában, pár nappal később Sztojka Iván is rendőrkézre került. Kiderült, hogy az enyingi férfiak a környék ismert nehézfiúi, erőszakos bűncselekmények miatt már többször álltak bíróság előtt.

Könnyű nyomozás

Az ügyészségnek nem volt különösebben nehéz dolga a bizonyítással, miután a vádlottak a nyomozás során több terhelő vallomást is tettek egymásra, és a történtek a sok, olykor ellentmondásos tanúvallomás ellenére a bár ipari kamerájának felvételei alapján is jól rekonstruálhatók voltak. Az emberölés miatt összesen hét ember ellen emeltek váldat, végül Raffael és Németh is elismerte a terhére rótt bűncselekményt, egyedül Sztojka Iván tartott ki amellett, hogy nem volt jelen.

Marian Cozmát a vádirat szerint Raffael Sándor késelte halálra az utcán, a bár előtt, miután a pincében kitört verekedés közben egyszer már vesén szúrta. A végzetes szúráskor a másik két fő vádlott is Cozma mellett állt, akadályozva a védekezését. Ivan Pesicset Németh szúrta vesén, miként ő rúgta fejbe Zsarko Sesumot is, amikor az a földön fekvő Cozma fölé hajolt.

Súlyos elsőfokú ítélet

A Veszprém Megyei Bíróság 2011. június 23-án Raffael Sándort és Németh Győzőt első fokon életfogytiglanra ítélte, kikötve, hogy mindketten leghamarabb 30 év múlva szabadulhatnak. Sztojka Iván 20 év börtönt kapott. A negyedrendű vádlott Pál Gábort 5, az ötödrendű Bihari Csabát 4 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

A szigorúnak számító ítélet jelentős részben az ügyészség taktikázásának eredménye: az első fokú tárgyalássorozat vége felé a két fő vádlott tekintetében több emberen elkövetett emberölés kísérletére módosították a vádat. Ezt arra alapozták, hogy orvosi segítség nélkül Pesics is meghalt volna.

"A bűnösök számára ez korrekt ítélet, számomra viszont nem, mivel én sohasem fogom viszontlátni a gyerekemet. A helyes ítélet a halál lett volna a halálokozásért cserébe" – jelentette ki az elsőfokú ítélet után Petre Cozma. Az áldozat édesapja örült, hogy nem kellett csalódnia a magyar igazságszolgáltatásban, ennél többet, mint mondta, nem lehetett várni, és reményét fejezte ki, hogy a jogerős ítélet nem lesz enyhébb.

Az erről szóló szakvélemény azonban már a vádemeléskor rendelkezésre állt, az ügyészség valószínűleg a vádlottak védekezését akarta megnehezíteni. A másodfokú tárgyaláson Sztojka Iván épp erre utalva beszélt a büntetőeljárás cigányellenességéről, és Németh Győző is felhozta, hogy (Pesiccsel kapcsolatban) két és fél év után annak ellenére gyanúsították meg emberöléssel, hogy nem került elő új információ.

Kártérítés lesz, indíték nincs

A mostani per során egyetlen fontos kérdés maradt csak megválaszolatlanul: miért kellett Marian Cozmának meghalnia, mi volt az indíték. Ezt azonban bő három év alatt sem sikerült kideríteni, ahogy azt sem, mit kerestek Raffaelék aznap este Veszprémben. Mindez arra utal, hogy Marian Cozma rosszkor volt rossz helyen, és egy brutális szórakozóhelyi késelés áldozata lett.

A párhuzamosan, csoportos garázdaság miatt 25 vádlott ellen zajló perben várhatóan májusban születik ítélet. Júniusban indul a Fővárosi Törvényszéken a Cozma-család kártérítési pere. A vagyoni kárral kapcsolatos beadványuk még készül, nem vagyoni káruk miatt a 26 éves korában elhunyt világklasszis Marian Cozma apjának és anyjának 50-50, két lánytestvérének 25-25 millió forintot kérnek megítélni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.