Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Június 13. 07:26, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Július elsején indul az online számlázás

Július elsején indul az online számlázás

Július 1-jén elindul az online számlázás, miután a Magyar Közlönyben megjelent a Pénzügyminisztérium (PM) rendelete, az adatszolgáltatási specifikációk azonban még változhatnak - hívta fel a figyelmet a Mazars.

A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat közleményében kifejtette: a szakértők már régóta várták a rendeletet, és ahogy arra számítani lehetett, a tárca semmilyen haladékot nem adott a valós idejű adatszolgáltatás július 1-jei indulásával kapcsolatban.

H. Nagy Dániel adóigazgató kiemelte: a rendeletben semmilyen technikai specifikációt nem emeltek jogszabályi szintre, az adatokat tehát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében meghatározott módon és adatszerkezetben kell majd elektronikusan megküldeni. Ebből viszont az is következik, hogy a jelenlegi specifikáció talán még nem is végleges. A szakértő szerint érdemes nyomon követni a NAV honlapján a változásokat, mert bármikor felkerülhetnek újabb verziók.

Az adóigazgató felhívja a figyelmet arra is, hogy a verziókat tesztelés közben is fontos figyelni, mert a rossz verzió használata a hibaüzenetekből a tesztidőszakban még büntetlenül kiderülhet. A NAV várhatóan nem fogja rögtön indulás után a maximális bírságokat kiszabni, de előbb-utóbb várható a szigorú ellenőrzések és büntetések megjelenése, ezért érdemes mielőbb felkészülni a változásokra - figyelmeztetett.

A szakértő szerint a szükséges fejlesztések akár 3-4 hét alatt is lefuthatnak. Emellett egyéb alternatív megoldásokkal is megoldható az átállás időszaka, amennyiben a számlázóprogramot ilyen rövid idő alatt mégsem sikerül az előírtaknak megfelelően módosítani.

A július 1-jén induló adatszolgáltatási kötelezettség a belföldön nyilvántartásba vett adóalanyokra terjed ki, azaz a Magyarországon csupán áfa-regisztrációval rendelkező adóalanyokra is. A kötelezettség akkor áll fenn, ha a kibocsátott számla áfatartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, és a számla befogadója belföldön nyilvántartásba vett adóalany. Az adómentes és a fordított adózás alá eső ügyletek, vagy az eva-alany felé kiállított számlák tehát kivételt képeznek.

A kötelezően szolgáltatandó adatok körét alapvetően az áfatörvény határozza meg, ám a technikai részletek ennél jóval bonyolultabbak. A NAV a felkészülést segítendő kézikönyvet is kiadott, ám sok fejlesztőnek ennek ellenére nehézséget okoz a felkészülés. Egy hónappal az indulás előtt ezért mindenképp érdemes utánanézni annak, hogy a használt rendszer megfelel-e az előírásoknak - tanácsolta a Mazars.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.