Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 16. 22:17, péntek | PR
Forrás: InfoVeszprém.hu

Karácsonyi filmek

Karácsonyi filmek

Milyen az igazi karácsonyi film? Mint az emberek és ízlésük, sokféle. Szubjektív válogatást adunk a hatalmas kínálatból, mert karácsonyi filmből csak szubjektív válogatás adható.

Fegyverszünet karácsonyra
francia-német-angol-román háborús filmdráma, 2005


Mikor 1914 nyarán kitör a háború, sokmillió ember élete fenekestül felfordul, s a harcok sokakat állítanak csatasorba. Beköszönt a tél és vele együtt a karácsony is: a fronton szolgáló katonákat családtagjaik és a hadsereg ajándékokkal halmozzák el, de a francia, skót és német lövészárkokban tartózkodókat a legnagyobb meglepetés nem a csomagokat kibontva éri. Aznap este csodálatos dolog történik, amely örökre megváltoztatja négy ember, egy anglikán pap, egy francia hadnagy, egy különleges német tenor és szerelme, egy szoprán énekes életét. Karácsony éjjelén megvalósul az elképzelhetetlen: a katonák kimásznak a lövészárkokból, s fegyvereiket hátrahagyva kezet ráznak az ellenséggel.
A filmet valós események inspirálták, melyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén.

A muzsika hangja
amerikai musical, 1965


Maria a fiatal, életvidám lány apácának készül. De bármennyire is felszabadult és örömteli az élet a kolostorban Abbes nővér vezetése alatt, Maria mégis hamar rádöbben arra, hogy az apáca élet nem neki való. Nem tagadja meg azonban azokat az értékrendeket és elveket, amelyeket a zárdában tanult.

Von Trapp százados igazi vonalas katonaember, aki felesége halála után egyedül neveli hét gyermekét egy gyönyörű alpesi házban. Munkáját segítendő felveszi nevelőnőnek gyermekei mellé Mariát. A lány megdöbben azon, mennyire túlfegyelmezettek, milyen felnőttesen viselkednek a kicsik - úgy dönt tehát, hogy a mogorva Von Trapp szigorú rendszabályait felrúgva megtanítja a gyerekeknek, hogyan örülhetnek az életnek. Hamarosan egy igazi énekkar vidám hangja visszhangzik az Alpokban... A második világháború árnyékában játszódó musical évtizedek óta egyike a legnépszerűbb családi filmeknek.

Karácsonyi ének
amerikai-angol film, 1984


Ebenezer Scrooge kiállhatatlan, zsémbes öregúr, aki utál minden szépet és jót, a karácsonyi hangulatot és készülődést pedig egyenesen gyűlöli. Nincs benne semmi szeretet, semmi megértés vagy részvét beosztottaival szemben - szíve szerint még karácsony este is dolgoztatná őket. De az idei ünnep másképp telik, mint azt gondolta - váratlan látogatója érkezik halott társa szellemének személyében. A szellem különös utazásra invitálja Scrooge-t, aki az elmúlt, a jelen és a jövő karácsonya szellemeinek kíséretében életében először kívülről szemlélheti önmagát. A férfit olyannyira sokkolja mindaz, amit lát, hogy átértékeli addigi életét, és elhatározza, hogy már ezen a karácsonyon jóvá teszi minden hibáját!

Az élet csodaszép
fekete-fehér, feliratos, amerikai film, 1946

A négy Oscart bezsebelő film, nem maradhat ki a karácsonyi forgatagból. Eddig legalábbis azt hittük, legalább egy adó biztosan le fogja adni. Nos mi nem találtunk erre utaló nyomokat. Viszont az örök klasszikust rendszeresen bevágják más filmekbe, de ha ennyi nem lenne elég, már ki is kölcsönözheted a nagyobb tékákból.

Karácsony este George Bailey lába alól kicsúszik a talaj. Az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, ő pedig úgy érzi, értelmetlen az élete, és az öngyilkosság az egyetlen kiút. Az égben felfigyelnek a kétségbeesett emberre, és egy szárnyaira vágyó angyal kapja a "nagyfőnöktől" azt a nemes feladatot, hogy hozza rendbe a dolgot. Clarence, a mennybéli küldött sajátos módszert alkalmaz: megmutatja, milyen sivár hellyé lett volna a város Bailey áldozatos tevékenysége nélkül. A tanulság egyértelmű: az élet szép, és élni igenis érdemes!

Polar Expressz
amerikai animációs film, 2004


Havas karácsony éjszakán a kisfiú álmatlanul forgolódik az ágyában. Már majdnem biztos benne, hogy a télapó nem létezik és a karácsony csak a szülők trükkje, amikor hatalmas robajjal csillogó fekete vonat áll meg közvetlenül az ablaka alatt. A kalauz azt mondja, egyenest érte jöttek.
Miután a kisfiú habozva felszáll, a Polar expressz pöfögve megindul: viszi sok-sok utasát - csupa pizsamás, hálóinges kisgyereket - az Északi-Sark felé. Oda, ahol a télapó, a krampuszok és manók gyülekeznek, hogy ajándékot készítsenek mindenkinek.

Fehér karácsony
amerikai zenés film, 1954


Két tehetséges énekes-táncos komikus, Bob Wallace és Phil Davis, a háború után elhatározza, hogy létrehozza a szórakoztatóipar legragyogóbb párosát. Egy téli napon két fiatal hölggyel találkoznak össze, és együtt indulnak Vermontba, hogy együtt töltsék a karácsonyt. Természetesen nagyon jól szórakoznak a hölgyek társaságában, de az igazi kaland akkor kezdődik el, amikor Wallace és Davis rájönnek, hogy a vendéglő tulajdonosa nem más, mint egykori tábornokuk. Az öregúr szörnyű anyagi gondokkal küzd. A kis csapat elhatározza, hogy egy show-műsorral megpróbálnak enyhíteni az öreg tábornok gondjain..

Csoda New Yorkban
amerikai családi film, 1994


Susan Walkert, a hatéves kislányt nagy csalódás éri, amikor édesanyja elárulja neki, hogy a Télapó nem létezik. Felbukkan azonban egy fura alak, Kriss Kringle, aki mindent a feje tetejére állít: azt mondja magáról, ő a Mikulás. Krisst bíróság elé citálják, hogy bizonyítsa be, valóban az, akinek állítja magát. A kedélyes öregúr segítségével Susan, és vele együtt sokan mások ráébrednek a Karácsony ünnepének valódi értelmére. A csalódott kislány hamarosan azt is megtudja, hogy léteznek még csodák. A csodálatos karácsonyi családfilm Mikulása a rendező Richard Attenborough, akit színészként is láthattunk számtalan filmben, többek között a Jurassic Parkban.

Karácsonyi történet
francia vígjáték, 2008


Vuillard-ék bonyolult család, tagjait egy régi tragédia sújtja. Évekkel ezelőtt Abelnek és Junonnak volt egy Joseph nevű gyermeke, aki azonban meghalt egy ritka genetikai betegség miatt. Junon nemrégiben megtudta, hogy ő is ugyanabban a kórban szenved. Egyetlen reménye, ha talál egy csontvelődonort a család tagjai, azaz felnőtt korú gyerekei közt. A legidősebb, Elizabeth a világtól elvonult drámaíró, Henri dühöngő alkoholista, Ivan, a legkisebb pedig a legérzéketlenebb mind közül. Karácsonykor összegyűlik a család - de megtalálja-e Junon a donorját köztük vagy kemoterápián kell átesnie? A múltat elsimítva és a jövőt tervezve mindenkiből felszínre törnek a személyes sérelmek.
"A Karácsonyi történet felvonultatja Franciaország legismertebb színészeit, akik élvezettel felelnek meg a Desplechin és Emmanuel Bourdieu forgatókönyve által támasztott kihívásoknak. A film az érzelmek magas fokára jut el, miközben elegánsan és visszafogottan meséli el történetét. A legmagasabb rendű filmkészítés iskolapéldája."

Igazából szerelem
angol romantikus vígjáték, 2003

A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen.

A püspök felesége
fekete-fehér, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 1947


Henry Brougham, az episzkopális egyház püspöke már hónapok óta dolgozik az új nagytemplom tervén, ami egy keményfejű, de kőgazdag özvegy pénzügyi támogatásával épülne. Annyira belefeledkezik a munkába, hogy szinte elfeledkezik a családjáról, és arról is, miért választotta a lelkészi hivatást. Ekkor lép színre Dudley, az angyal, akinek az a feladata, hogy segítsen neki.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat