Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kevesebb az iskolakerülő

Kevesebb az iskolakerülő

Sikertörténetnek bizonyult az iskolakerülés visszaszorítására tett kormányzati kísérlet, hiszen ennek köszönhetően két tanév alatt csaknem negyven százalékkal csökkent az iskolai hiányzások száma – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkársága a lap kérdésére a statisztikai adatgyűjtés október 1-jei állapota alapján közölte: a 2009/2010-es tanévhez képest a 2011/2012-es tanévre mintegy 22 százalékkal csökkent az igazolatlan hiányzások száma, majd az újabb jogszabályváltozásnak köszönhetően a 2012/2013-as tanévre további 15 százalékkal mérséklődött az ötvennél több igazolatlan órával rendelkezők aránya a teljes tanulószámhoz viszonyítva az 1–12. évfolyamos diákok körében.

Az újabb nagy arányú, 15 százalékos csökkenés annak a törvénymódosításnak köszönhető, amely tavaly szeptembertől a korábbinál is szigorúbban szankcionálja az iskolakerülést. 2012 szeptemberétől az iskoláztatási támogatást már nem felfüggeszteni, hanem szüneteltetni kell, vagyis az iskolakerülő gyermek családja a felülvizsgálat idejére járó pénzt végérvényesen elveszíti. A Soltész Miklós vezette szociális államtitkárság közlése szerint augusztus 31-én az iskoláztatási támogatás szüneteltetése csaknem kilencezer tanulót érintett, vagyis a köznevelési intézményben tanulók közül az idei tanév elején ennyien nem kaptak családi pótlékot iskolakerülés miatt.

Idén februárban ez a szám még 9400 volt. A 2012/2013-as tanévben az ötvennél több igazolatlan órával rendelkező, 1–12. évfolyamos tanulók száma egyébként 18 772 volt. A két szám közötti különbséget az adja, hogy a szüneteltetés ideje nem mindenkinél egy időre esett. Az év elején sokat hiányzó tanulók az intézkedés hatására újra rendszeresen kezdtek iskolába járni, így ők újra megkaphatták az ellátást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk