Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. December 23. 05:31, péntek | Helyi
Forrás: Vehír

Kezdődik a Balatoni Korona nyomtatása

Kezdődik a Balatoni Korona nyomtatása

A résztvevő települések polgármesterei jóváhagyták a Balatoni korona terveit. Még idén megkezdik a hamarosan forgalomba kerülő címletek gyártását.

Rövidesen kézzel foghatóvá válnak azok a tervek, amelyek pár hónappal ezelőtt elkezdtünk a Balatoni korona kapcsán – jelentette be sajtótájékoztató keretében Porga Gyula a média munkatársai, valamint a Balatoni Korona zártkörűen működő részvénytársaság alapítói előtt szerdán délelőtt a városházán. Elhangzott, még ebben az évben megkezdik a Vagyóczky Károly tervezésében elkészült címletek gyártását.

A polgármester kiemelte, akkor lesz működőképes ez a fizetőeszköz, ha minél több helyen elfogadják majd, ezzel kapcsolatban sok munkájuk lesz még január folyamán az önkormányzatoknak, ebben segítségükre lesz a megyei iparkamara, valamint a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei képviselete is. Porga Gyula megjegyezte, olyan területről is számítanak vállalkozókra, amely települések nem jelentek meg alapítóként a gazdasági társaságban, de úgy érzik, üzletileg megéri csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez. Elmondta még, az önkormányzatoknak a fizetői oldalon is meg kell jelenniük, a különböző támogatások kifizetésénél reális lehetőségként szerepel a Balatoni korona.

Januárban készül el a készpénz-helyettesítő utalvány, az ünnepélyes forgalomba bocsátást február végére tervezik – mondta Leitold László, a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója, majd ismertette a különböző címletek egyes ismertetőit, valamint a fontosabb biztonsági elemeket.

Az 500-as címleten a balatonfüredi Kossuth-forrás és Jókai Mór portréja lesz látható, jellemző színe a barna. A türkiz 1000 forintoson Melocco Miklós Brusznyai emlékműve szerepel, valamint Horváth Balázs portréja. A 2000 forintos címlet jellemző színe a zöld, egyik oldalán a várpalotai vár, másik felületén a Thury várkapitány arcképe lesz. Az 5000-es – mélykék – utalványon a balatonalmádi Erdőtemplom és dr. Óvári Ferenc portréja látható. A vöröses színű 10 000 koronáson a veszprémi vár és a királyi szoborpár mutatkozik meg, a 20 000-es címleten a Tihanyi-félsziget rajzolódik ki a tó felől az apátsággal, illetve I. András arcképével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.