Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Május 03. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Távirati Iroda

Kiállítás Erzsébet és Zita királynéról

Kiállítás Erzsébet és Zita királynéról

Magyar királynék és koronázó püspökök címmel nyílott kiállítás a veszprémi érseki palotában szerdán, ezzel megkezdődött a hat napon át tartó Gizella-napok rendezvénysorozat.

Erzsébet királyné születésének 175. és koronázásának 145. évfordulóján, illetve Zita királyné születésének 120. évfordulóján, boldoggá avatási perének kezdetén emlékezik a kiállítás a két királynéra, valamint az őket koronázó két tudós püspökre, Ranolder Jánosra és Hornig Károlyra.

"Szociálisan érzékenyek voltak és támogatták a művészeteket" - jellemezte őket Márfi Gyula veszprémi érsek megnyitó beszédében. Hozzátette: a pompa távol áll Jézustól, de a művészi szépség illik hozzá és egyházához, ezért is tették látogathatóvá az érseki palotát, valamint azzal a nem titkolt szándékkal, hogy akik ebbe a múzeumba betérnek, közelebb kerülnek a kereszténységhez is. "Több emberként menjenek el, mint amilyenként jöttek" - kívánta a látogatóknak az érsek.

Porga Gyula polgármester kiemelte: a 21. Gizella-napok nyitórendezvényével magasra tették a mércét, de a fesztivál többi része is hasonlóan magas színvonalú lesz. Mint elmondta, Veszprém a magyar királynék városa, bár leginkább Gizella nevét fűzik össze vele, ám az idei fesztiválon a többi királynéról is megemlékeznek. "Hihetetlen szerencse, hogy gazdag történelmi múltat hagytak ránk őseink, amit meg kell őrizni, miközben a város mai, pezsgő jelenét is megmutatjuk" - fejtette ki a polgármester.

Habsburg György nagyanyja, Zita királyné alakját idézte a hallgatóság elé. Mint kifejtette, mélyen vallásos volt, egész életében pozitívan gondolkodott, még a legnagyobb baj közepette is. Hozzátette: a Habsburg-család hányatott sorsa miatt sok régi tárgy, emlék odaveszett, sok mindent államosítottak, de két, őseit ábrázoló érmét a kiállítás rendelkezésére tudta bocsátani.

Ahogy Brigitte Hamman is így tett, magángyűjteményének néhány darabját a veszprémi kiállításnak kölcsönözve. Az író, történész Erzsébet királyné életéről beszélt, a fiatal, üde lány nehéz küzdelmeiről, amik királynői státuszával jártak. "A tárlat célja megemlékezni arról, hogy Veszprém a legkorábbi szent istváni alapítású püspökségek egyike. A veszprémi püspök királyné koronázási jogot kapott, és ő volt a királyné kancellárja" - mondta a Veszprémi Érsekség Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményének vezetője, Udvarhelyi Erzsébet.

A két helyszínen látogatható koronázási kiállítást Szelényi Károly Magyar koronázási jelvények című kamara kiállítása gazdagítja. A tárlat legreprezentatívabb darabjai közé tartozik a koronázási palást 1867-ben Bécsben készült másolata, amelyet Erzsébet királyné ajándékozott a veszprémi püspöknek. Szintén különlegesség az Erzsébet királyné koronázási díszruhájából készült miseruha-készlet, a velencei Vetési kazula vagy az Erzsébet és Zita királyné által adományozott pásztorbotok. A tárlat Gizellától Zita királynéig mutatja be a magyar királynékat.

A Magyar királynék és koronázó püspökök című tárlat október 15-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 12. 08:57, vasárnap | Sport

Meglepetésre kikapott Miskolcon a Fradi

A Diósgyőr 2-0-ra legyőzte otthon a bajnok Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.