Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Február 02. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közel ezer termék biztosan magyar

Közel ezer termék biztosan magyar

Közel kétezer-ötszáz készítményen használják a magyar termék rendeletnek megfelelő jelöléseket, amelyek alapján a vásárlók egyértelmű tájékoztatást kaphatnak az áru származásáról.

A fogyasztók megtévesztését eredményező gyártói és kereskedői magatartás miatt tavaly a Gazdasági Versenyhivatal több mint félmilliárd forintnyi büntetést szabott ki - írja a Magyar Nemzet.

Eddig 114 társaság csaknem kétezer-ötszáz terméke kapta meg a magyar termék rendeletben megfogalmazott kritériumoknak megfelelő védjegyeket – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Borza Martina. A Magyar Termék Nonprofit Kft. titkára arról számolt be, hogy 950 árucikk használhatja a magyar, 1035 a hazai, 515 pedig a hazai feldolgozású termék elnevezésű védjegyeket. Ezeket nyolcvan százalékban élelmiszer-ipari készítményeken tüntetik fel.

A magyar áruk jelölésére szolgáló rendszerhez önként csatlakozhatnak a gyártók és termelők. A rendeletben meghatározott három megnevezés – magyar, hazai és hazai feldolgozású termék – valamelyikének feltüntetésével a vásárlók egyértelmű tájékoztatást kaphatnak a termék összetevőinek eredetéről, vagyis hogy azok kizárólag belföldről származnak-e, vagy csak részben, esetleg mindössze a feldolgozás történt hazánkban. Az erről szóló jogszabály által adott türelmi határidő tavaly szeptemberben járt le, vagyis ettől az időponttól kezdve büntethetővé váltak azok a cégek, amelyek jogszerűtlenül használják a magyar termékek megjelölésére szolgáló védjegyeket.

A jelölések nem a termékek minőségével kapcsolatban adnak útbaigazítást a vásárlóknak, hanem mindössze a készítmény származási helyéről. Ez utóbbi tény is fontos, hiszen a vásárlók egyre nagyobb számban figyelnek arra, hogy a vásárolt élelmiszer valóban hazai termelők és gyártók terméke legyen. Mind többen ismerik fel ugyanis, hogy ezzel nemcsak a hazai munkahelyeket és termelőket támogatják, hanem – az áru utaztatásának megspórolásával – környezetvédelmi célokat is szolgálhatnak.

Tavaly szeptember óta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által elrendelt célellenőrzés során valamennyi megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatósága helyszíni ellenőrzéseket végez az önkéntes megkülönböztető megjelölések használatával kapcsolatban – válaszolta a lap megkeresésére a hivatal sajtóosztálya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal