Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Június 16. 14:30, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Közös hadgyakorlatot tart Szerbia, Oroszország és Fehéroroszország

Közös hadgyakorlatot tart Szerbia, Oroszország és Fehéroroszország

Szláv testvériség 2019 fedőnévvel közös hadgyakorlatot kezdett Szerbia, Oroszország és Fehéroroszország a Belgrádhoz közeli Pancsován szombaton - közölte a szerb védelmi minisztérium.

A kéthetes hadgyakorlaton - amelynek fő témája a terrorizmus elleni harcra történő felkészülés - több mint 750 katona vesz részt. A hadgyakorlat nyitóeseményén elhangzott, hogy a katonáknak a részt vevő országok legkorszerűbb műszaki eszközeit felhasználva kell megoldaniuk a taktikai feladatokat.

A három ország 2014 óta felváltva szervezi meg minden évben a közös hadgyakorlatot.

Szerbiának mintegy hatvan országgal van katonai együttműködési megállapodása. A nyugat-balkáni ország részese a NATO Partnerség a békéért programjának, ugyanakkor az ország vezetői többször is hangsúlyozták, hogy Belgrád katonailag semleges akar maradni, azaz sem a keleti, sem a nyugati katonai tömbhöz nem akar csatlakozni. Az uniós tagjelölt Szerbiát történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok fűzik Oroszországhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.