Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Március 14. 09:04, szombat | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Lengyelország ideiglenesen lezárja a határokat

Lengyelország ideiglenesen lezárja a határokat

A Covid-19-fertőzés megelőzése érdekében Lengyelország ideiglenesen visszaállítja a teljes határellenőrzést, nem engednek be külföldieket az országba

- jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus-helyzet kezelésére létrehozott válságstáb pénteki tanácskozása után.

A csütörtökön bejelentett veszélyhelyzet keretében vasárnaptól foganatosítandó intézkedés egyelőre tíz napra szól, de meghosszabbítható újabb húsz napra, majd szükség esetén további egy hónapra.

A külföldről hazatérő lengyel állampolgárok, illetve a lengyelországi tartózkodási és munkaengedéllyel rendelkező külföldiek számára lehetővé teszik a határátlépést személygépkocsival, de 14 napos karanténba helyezik őket - mondta Morawiecki.

A nemzetközi repülő- és vonatjáratokat vasárnapra virradóan leállítják. A LOT lengyel állami társaság e kapcsán később közölte: vasárnaptól kezdve tíz napra felfüggeszti az összes, Lengyelországról és Magyarországról induló nemzetközi járatát.

A LOT Budapestről New Yorkba, Szöulba, London-City repülőtérre, Varsóba és Krakkóba repül, de a szöuli járatokat már korábban felfüggesztették, a New York-i és londoni járatok a napokban álltak volna le.

A lengyelországi árubehozatal továbbra is lehetséges lesz. A belföldi közlekedési járatok egyelőre változatlanul közlekednek.

Morawiecki közölte továbbá: szombattól - egyelőre két hétig - korlátozzák az üzletközpontok működését, de továbbra is nyitva lesznek az élelmiszerboltok, a patikák és a bankok. Bezárják a vendéglátó- és szórakozóhelyeket. Emellett ötven személyre korlátozzák az egy helyen tartózkodók számát, ami az egyházi rendezvényekre is vonatkozik.

A munkáltatókat a kormányfő a távmunka minél szélesebb körű lehetővé tételére biztatta.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter elmondta, hogy a jövő hét folyamán jelentős növekedés várható a lengyelországi megbetegedések számát illetően. Mindazonáltal úgy látta, határozott megelőző lépésekkel jelenleg még esély van a terjedés lassítására.

Lengyelországban péntek estig 68 fertőzést regisztráltak, 24 órával ezelőtt még csak 51 volt a fertőzöttek száma. Péntek éjjel közölték: egy 73 éves, más nehéz betegségekben is szenvedő férfi lett a koronavírus második halálos áldozata. Tizenkilenc kórházat a koronavírus kezelésére szánt szakkórházzá alakítanak át.

A lengyel kormány már csütörtöktől március 25-ig felfüggesztette az oktatást az alsó-, közép- és felsőfokú tanintézményekben, bezártak a színházak, mozik, múzeumok. A házi karanténba helyezetteket szerda óta a rendőrség naponta ellenőrzi, hogy betartják-e az intézkedést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése