Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Január 20. 17:45, kedd | PR
Forrás: (x)

Liposzómális C-vitamin: tudomány és természet találkozása

Liposzómális C-vitamin: tudomány és természet találkozása

A C-vitamin előnyeiről már sokat halottunk. Arról viszont már kevesebbet, milyen felszívódási akadályokba ütközik a C-vitamin a szervezetbe történő bekerülése után...

A C-vitamin előnyeiről már sokat halottunk. Arról viszont már kevesebbet, milyen felszívódási akadályokba ütközik a C-vitamin a szervezetbe történő bekerülése után, és emiatt milyen jelentős mennyiség ürül ki hasznosulás nélkül a szervezetből. Létezik azonban egy új technológia, mely a tudomány és a természet ötvözésével közel 100%-os felszívódást tesz lehetővé a sejtekbe.

A C-vitamin nélkülözhetetlen hatóanyag. Számos jótékony hatása közül az egyik legfontosabb, hogy immunrendszerünk működését támogatja, hozzájárulva ezzel a civilizációs betegségek (pl. daganatok, szív- és érrendszeri problémák, allergia), a megfázás és egyéb megbetegedések, valamint a stressz elleni védelemhez. Nem véletlen tehát, hogy Dr. Linus Pauling és Dr. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvosok szerint is a C-vitaminnak a cukorhoz és a liszthez hasonlóan minden háztartásban alapélelmiszerként jelen kellene lennie.

Felszívódási nehézségek
A C-vitamint a szervezet nem tudja elraktározni, így a bevételt követően a felszívódni nem képes többlet néhány órán belül távozni kényszerül a vizelettel. A kutatások azt mutatják, hogy egy 200 mg-os tablettával a vér C-vitamin szintje csaknem teljesen telítődik, sőt már ekkora mennyiség bevétele esetén is észlelhető a vizeletben fel nem szívódott C-vitamin. Ráadásul minél nagyobb C-vitamin dózishoz jut a szervezet egyszerre, annál kisebb mennyiséget képes hasznosítani belőle. 1000mg hagyományos C-vitaminnál akár a C-vitamin 80%-a kiürül anélkül, hogy a szervezet hasznosítani tudná. Mi történik a fel nem szívódott C-vitaminnal? Először a vastagbélbe kerül. Ilyenkor gyakran tapasztalhatók kellemetlen mellékhatások, beleértve a gyomorégést, fájdalmakat, görcsöket, megnövekedett vizelési ingert vagy akár hasmenést, nem beszélve az extra terhelésről, amit a májnak okoz. A vastagbélből a C-vitamin egyenesen a vizeletbe választódik ki. Ebből is látszik, hogy nagyobb dózisok szedése esetén csupán azt érjük el, hogy vizeletünk C-vitaminban különösen gazdag lesz. Ez pedig növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát is az arra hajlamos egyéneknél.

A lényeg a hasznosulás
A lényeg nem a nagy dózisokon van, hanem azon, hogy mekkora mennyiség képes felszívódni a vékonybélből a véráramba (biológiai hasznosulás), és a véráramból mekkora mennyiség képes felszívódni a sejtekbe (celluláris hasznosulás). A liposzómális technológiával előállított C-vitamin ebből a szempontból forradalmi áttörés a C-vitaminok között. Mert míg a hagyományos C-vitaminok esetében csupán a bevitt mennyiség egy része jut el a véráramig, és még kevesebb jut be a sejtekbe, addig a liposzómális C-vitamin a C-vitamint olyan formában tartalmazza, hogy az képes legyen közel 100%-os hatékonysággal felszívódni a véráramba, majd onnan célzottan a sejtekbe. Ráadásul ennek megfelelően nem jelentkeznek bevétel után a fent említett, kellemetlen utóhatások sem.

A liposzómák tulajdonképpen apró gömbök a C-vitamin molekulák körül, melyeket kívülről foszfolipid kettősréteg határol. Ezeket a C-vitamint szállító liposzómákat a természet mintájára alkották. Az anyatejben például ilyen liposzómák szállítják a tápanyagokat, hogy a babák szervezete a lehető legjobban tudja azokat hasznosítani.

A liposzómáknak három nagyon fontos funkciója van: 1. Drasztikusan megnövelik a C-vitamin felszívódását a sejtekbe. 2. Védőburkot nyújtanak az emésztőnedvek, lúgos közegek, sók és szabad gyökök negatív, romboló hatásai ellen, elérve, hogy a C-vitamin ne sérüljön a felszívódási folyamat során, és épségben megérkezzen a sejtekhez. 3. Táplálják a sejteket, hiszen kívülről olyan foszfolipidekből állnak, melyek sejtmembránjainkat is alkotják, és nélkülözhetetlen szerepet játszanak sejtjeink egészséges működésének megőrzésében. Így jöhet létre egy természetes kötődés a liposzómák és a sejtek között, lehetővé téve, hogy a C-vitamin könnyen átjusson a sejtfalon.

Mekkora dózist szedjünk?
A liposzómális C-vitamin esetében nagyobb dózis szedése esetén sem kell azon aggódni, hogy a C-vitamint a fürdőszobában „látjuk viszont”, mivel nem ürül ki a szervezetből. De a dózisok akár csökkenthetők is, hiszen a teljes hatóanyag mennyiség eljut oda, ahol ténylegesen hatnia kell. Felnőtteken végzett vizsgálatok eredményeit nézve pl. 600 mg liposzómális C-vitamin csaknem 3000 mg hagyományos C-vitaminnak felel meg.

Több orvos szerint a C-vitamin legoptimálisabb adagolása az intravénás adagolás, melyet ma már kiegészítő módszerként számos esetben (pl. rákos betegségek alternatív kezelésében) alkalmaznak. Ez azonban nem kevés kellemetlenséggel és nehézséggel jár. Ma már van olyan lehetőség, amely helyettesítheti ezt, és ez a liposzómális C-vitamin, mellyel gyakorlatilag intravénás minőségű C-vitamin szint érhető el a szervezetben, szájon át.

Vásárlás során azonban érdemes odafigyelni, milyen minőségű az adott készítmény. Lényeges szempont, hogy a készítmény természetes hatóanyagokat tartalmazzon, ellenben ne tartalmazzon semmilyen felesleges adalékot, pl. mesterséges színezéket és aromát, tartósítószereket, vagy génmódosított összetevőket, melyek a szervezetet terhelik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat