Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Január 07. 13:16, szombat | Helyi
Forrás: Saját tudósítás

Madarakat etetni szabad!

Madarakat etetni szabad!

A VÉKA egyesület felhívására sok kisgyermekes család is jelentkezett és készítette el a különböző anyagú és formájú madáretetőket, melyeket szombat délelőtt el is helyeztek a Színházkertben.

Sokan érkeztek a meghirdetett kezdésre, és mielőtt kihelyezték az etetőket, sok fontos információval gyarapodhattak Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense által tartott előadásból. Megtudhattuk, hogy hazánkban már több mint száz éve foglalkoznak a madárvédelemmel. Veszprém megyeelőkelő helyen szerepel a hazai rangsorban, ha a kihelyezett madáretetők számát tekintjük. Az érdekes történeti és elméleti ismeretek után sok hasznos tanácsot is adott, hogyanalakítsuk ki a madárbarát kertet.

Kiemelte, hogy ha elkezdjük a madarak etetését a hideg beköszöntével,azt tavaszig ne ishagyjuk abba, mert a madarak ha eleséget találnak egy helyen oda rendszeresen visszatérnek, akárnagyobb távolságokból is, ha pedig feleslegesen jönnek, akár el is pusztulhatnak. Aki igazán madárbarát kertet szeretne kialakítani, jó ha figyel nem csak az etető megfelelő tájolására, tisztítására, elhelyezésére, de a madarak általi megközelíthetőségre is. Célszerű, haa kertben az etető és a fürdő közel van egymáshoz, sok madár ilyenkor is nagyon szívesen fürdik, közelükben pedig sűrű cserjést ültessünk, aholkönnyen elbújhatnak a ragadozók elől.

Az etetésre is figyelmet kell fordítani.A madarak szeretik az olajos magvakat, így pl.a napraforgómagot, de nem mindegyik tudja kibontani.Praktikus etető kis helyrea különböző magvakból készített madárkalács.

A főtt krumplit is sok madár kedveli,de etethetjük őketzsírral zsíros húsokkal, pl. szalonnával is,vajjal, de margarintsosem helyezzünk ki. Ne adjunk kenyérmorzsát sea madaraknak.

Az előadás befejeztével, mindenki elhelyezte a saját maga által tervezett és készített madáretetőket, készült etető műanyag flakonból és fakanálból, fából, legóból.Az "etetőtulajdonosok"ígéretet tettek arra, hogy rendszeresen után is töltik, hogy ne éhezzenek a madarak.

További képeink elérhetőek a képgalériában, vagy kattintson ide!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése