Városlista
2020. február 23, vasárnap - Alfréd

Hírek

2011. December 22. 12:38, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magasban a beszerzési ár: februártól drágul a gáz?

Magasban a beszerzési ár: februártól drágul a gáz?

Januárban tíz százalékkal drágul a Magyarországra érkező orosz gáz – értesült a Népszabadság.

Ez ezer köbméterenként mintegy 565 dolláros árat jelent. Noha az adat nem nyilvános, a tarifa alighanem már magasabb az eddigi, 2008-as rekordnál, amelyet az akkor kibontakozó olajárcsúccsal magyaráztak.

Jelentősen ront a helyzeten a forint dollárhoz mért nagyarányú gyengülése is. A forint ráadásul az elmúlt negyedévben mintegy húsz százalékkal gyengült a dollárhoz képest, vagyis a hazai gázcégeknek az új évtől egy csapásra forintban harminc százalékkal többet kell fizetniük az energiahordozóért.

Idehaza a kormány azonkívül, hogy a rezsidíjak befagyasztását hirdette meg, szakminisztériumában épp vezetőváltás zajlik. A korábbi évtizedekben bejáratott rendszer szerint Magyarországon negyedévente hirdették ki a lakossági gázárakat. Ennek alapját elvileg a nemzetközi olajárak, illetve az ellátócégek elismert költségeinek változása képezte. Ám a gyakorlatban a számításokból szinte mindig emelés jött ki. Még az olajár 2008-as látványos zuhanása sem gyűrűzött be. Az elmúlt háromnegyed évben ráadásul emelkedett az olajár.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gáz

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 23. 09:29, vasárnap | Belföld

Ma tartják a mohácsi busójárás fő programjait

Ma rendezik meg a mohácsi busójárás fő programjait; a maszkosok dunai átkelésére, a főtéri felvonulásra, a koporsó vízre bocsátására, valamint az esti máglyagyújtásra várhatóan több tízezer érdeklődő lesz kíváncsi.

2020. Február 23. 05:00, vasárnap | Belföld

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést

Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész vehette át az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) által alapított Emberi Méltóságért kitüntetést szombaton Budapesten.

2020. Február 23. 05:00, vasárnap | Belföld

Imre Margit Ágota görögkatolikus szerzetes kapta az idei Hit pajzsa díjat

Imre Margit Ágota görögkatolikus szerzetes kapta idén a Parma fidei - Hit pajzsa díjat.

2020. Február 22. 16:23, szombat | Belföld

Érdemes lenne bevezetni a kétlépcsős azonosítást az internetes csalások ellen

A kétlépcsős azonosítás (kétfaktoros autentikáció) jelenthet megoldást az internetes csalásokkal szemben - mondta Bársony Péter kiberszakértő szombaton az M1 csatornán.