Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Január 14. 04:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Magyar animációs film is szerepel a Berlinale fesztiválon

Magyar animációs film is szerepel a Berlinale fesztiválon

Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje is meghívást kapott a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Generation nevű programjába.

A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült diplomafilmnek a február 9-én kezdődő Berlinálén tartják a világpremierjét - közölte a szervezet az MTI-vel pénteken.

Az 1978-ban létrehozott Generation programban a vetítésekhez kapcsolódva számos oktatási célú kísérőprogramot és beszélgetést szerveznek a fiatal közönség számára. A válogatásban bemutatkozó filmek a Kristály Medve-díjakért és a Generation-zsűri díjaiért versenyeznek.

Lovrity Anna Katalin 2016-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékének (MOME Anim) mesterképzésén. Jelenleg az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshop résztvevője, amelynek keretében már következő filmtervét készíti elő.

A Vulkánsziget című kilencperces digitális rajzanimáció egy mágikus szigeten játszódik, ahol a főszereplő fiatal nőstény tigrisnek egy idősebb hím közeledésével kell szembenéznie. "Olyan filmet szerettem volna létrehozni, amelyben a vizualitásnak különösen fontos dramaturgiai szerepe van: a környezet és a táj bemutatása, hangsúlyos jelenléte segíti a nézőt a szimbolikus és asszociatív elemekkel tarkított történet megértésében" - fogalmazott a film alkotója.

A Vulkánsziget producere Fülöp József, vágója Czakó Judit volt.

A MOME Animról az elmúlt években sorra kerültek ki a világ legjelentősebb filmfesztiváljaira meghívott pályakezdő alkotók - emlékeztetett közleményében a Filmalap. 2016-ban Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programjában megosztott harmadik díjat nyert, míg 2014-ben Bucsi Réka Symphony no. 42 című munkáját a Berlinale rövidfilm-versenyében mutatták be, később pedig bekerült az Oscar-díj animációs rövidfilm kategóriában a legjobb tíz film közé.

A Filmalap 2012 óta évente mintegy 70 millió forinttal támogatja felsőoktatási intézményekben, köztük a MOME animáció tanszékén készülő diploma- és vizsgafilmeket. A cél a gyakorlati tanulás és kísérletezés lehetőségének biztosítása az új tehetségek számára, továbbá hozzájárulás a szakmai utánpótláshoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése