Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Január 14. 14:28, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Magyarok is utaztak a halálhajón

Magyarok is utaztak a halálhajón

Homokzátonyra futott, majd az oldalára dőlt péntek éjszaka egy olasz óceánjáró luxushajó több mint négyezer emberrel a fedélzetén Olaszország partjainál.

A korábbi jelentésekkel ellentétben nem nyolc, hanem három halálos áldozatot követelt a baleset, amelyben további tizennégy ember megsérült, bár ez a veszteségmérleg sem tekinthető még véglegesnek. Az olaszországi magyar képviseletek értesülései szerint öt magyar is utazott a zátonyra futott olasz óceánjáró hajón.

„Magyarországról telefonáló hozzátartozók értesítették a római nagykövetséget, hogy két személy utazott a hajón. Mindketten épségben túlélték a hajószerencsétlenséget. Ezen kívül egy magyar utazásszervező iroda azt jelezte, hogy egy három fős család is a hajón utazott, ők is megmenekültek” nyilatkozta az MTI-nek Érszegi Márk római megbízott konzul. Hozzátette, hogy a római képviselet felvette a kapcsolatot az olasz hatóságokkal, Grosseto megye polgári védelmével, mely még nem közölt végleges utaslistát, nem ismert az összes utas nemzetisége és még arról sincsenek adatok, hogy a vízből kimentett utasokat hol helyezték el. Dr. Rónaszéki Áron milánói konzul az MTI-nek elmondta, hogy a magyar család jelenleg Milánóban tartózkodik és haza készül.

A Costa Concordia éjfél előtt két órával feneklett meg a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigetnél. Az első jelentések arról szóltak, hogy senkinek sem esett baja, majd az olasz média halálos áldozatokról adott hírt. Az Il Messaggero című napilap arról számolt be internetes oldalán, hogy miután a hajó dőlni kezdett, sokan rémületükben a tengerbe vetették magukat, s nyolcan közülük meghaltak, sokan pedig eltűntek. Több mint harmincan megsérültek, többen közülük súlyosan.

„Csak” három halott

Francesco Paolillo, az olasz parti őrség parancsnoka, valamint Giuseppe Linardi, Grossetto prefektusa később viszont már „csak” három halálos áldozatról számolt be, ez utóbbi tizennégy sérültről is említést tett. Linardi a korábbi és az újabb adatok közötti eltérést azzal magyarázta, hogy „nehézségek adódtak a mentési műveletek megszervezésében”.

A parti őrség egy neve elhallgatását kérő tisztje elmondta, hogy a 290 méter hosszú hajótesten 50 méter hosszú lék keletkezett, amelyen keresztül víz ömlött be. A hajóról készített fényképfelvételeken látszik, hogy a hajó az oldalára dőlt.

Pánik

Egyes utasok arról számoltak be, hogy pánik tört ki a fedélzeten, miután a hajó megdőlt. Egy nő azt mondta, hogy „titanicos” jelenetek zajlottak le a fedélzeten, a megrémült utasok egymást taposták.

Egy utas arra panaszkodott, hogy egyetlen mentési gyakorlatot sem tartottak azóta, hogy ő január 8-án egy franciaországi kikötőben felszállt a hajóra. (Az ilyen hajóutak során mindig csak egy mentési gyakorlatot tartanak minden egyes körútnál, akkor is, ha az utasok több kikötőben is fel- vagy leszállhatnak, máskülönben mindennap mentési gyakorlatot kellene szervezni az újonnan érkezőknek.)

Melissa Goduti amerikai állampolgár elmondta, hogy a gyakorlatot szombat délutánra vette tervbe a személyzet, egyes utasok pedig – még a baleset előtt – azzal viccelődtek, hogy „mi lenne, ha ma történne valami”. Egy másik utas, Ophélie Gondelle francia katonatiszt arra panaszkodott, hogy senki sem számolta meg őket, sem akkor, amikor felvetették velük a mentőmellényt, sem akkor, amikor végül kiértek a szárazföldre.

Búvárokat vetnek be

Francesco Paolillo, a parti őrség parancsnoka elmondta azt is, hogy mintegy ötven embert helikopterrel mentettek ki a hajóról, miután a Costa Concordia annyira megdőlt, hogy nem tudták leereszteni a mentőcsónakokat. A megdőlt óceánjárót most átkutatják – víz alá került részeit búvárokkal –, hogy túlélőket keressenek. Ennek nehézségeit jól jelzi, hogy a Costa Concordia mintegy kétezer kabinnal rendelkezik.

Vészhelyzet a szigeten

Sergio Ortelli, Giglio kormányzója azt mondta: tart attól, hogy „súlyos következményei” lesznek a balesetnek, mivel a legénység bizonyos problémákkal szembesült az utasok mentésekor. Ortelli részletekbe nem bocsátkozott, de azt mondta, hogy piciny szigetén vészhelyzet van, mert több mint négyezer embernek kell szállást találnia.

A hajó fedélzetén 3200 utas és 1023 fős legénység tartózkodott. Az utasok többsége olasz, de van köztük 500 német és 160 francia állampolgár. A hat éve épült Costa Concordia 290 méter hosszú, több mint százezer tonna vízkiszorítású, 14 emeletes óceánjáró luxushajó. Négy úszómedence, egy sportpálya, öt étterem, egy háromszintes színház és számos szórakozóhely található a fedélzetén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -