Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Szeptember 07. 08:36, kedd | Bulvár
Forrás: mti/fotó: MTI/Kovács Tamás

Magyarországon forgat Bille August Oscar-díjas filmrendező

Magyarországon forgat Bille August Oscar-díjas filmrendező

Magyarországon forgatja Kysset (The kiss) című legújabb filmje lovas és háborús jeleneteit Bille August Oscar-díjas dán filmrendező, aki ezúttal szerelmi történetet visz vászonra.

A Hódító Pelle című, Oscar- és Arany Pálma-díjas film rendezője legújabb alkotásában Stefan Zweig osztrák író 1939-ben megjelent Nyugtalan szív című regényét dolgozza fel és ülteti át dán környezetbe - mondta el az MTI-nek Gül Togay, a Filmsquad kreatív producere, aki Major István producer mellett szervizprodukciós munkával segíti a dán film létrejöttét.

Az eredeti történet az Osztrák-Magyar Monarchiában játszódik az első világháború idején és egy különleges szerelemről szól, amelybe beszűrődik a háború, annak minden értelmetlenségével. Anton, a főszereplő, aki hadnagy, vergődik a szánalom és a megbánás, az önfeláldozás és az önzés, illetve a részvét és a szerelem között. A rendező átalakította a történetet úgy, hogy azt dán szereplőkkel Dániába helyezte át.

A film főszereplői Esben Smed (Anton), Clara Rosager (Edith), Lars Mikkelsen (Lovenskjold) és Kurt Dreyer (Krabbe) lesznek, de szerepet kap David Dencik is, aki a dán és svéd alkotások mellett angol nyelvű filmekből, sorozatokból lehet ismert. A Kysset bemutatóját várhatóan 2022-ben tartják.

Gül Togay szerint a dán stábot a magyar helyszínek, a világhírű lovaskaszkadőrök, valamint a magyar partnerproducerek iránti bizalom hozta hazánkba. Mint hozzátette, a projekt kapcsán 2013 óta állnak munkakapcsolatban, de finanszírozási problémák merültek fel, és csak ebben az évben, a Nordisk támogatásának köszönhetően, Thomas Heinesen producer vezetésével indulhattak el a munkálatok.

Magyarországon kilenc napig - szeptember 9-ig - főleg külső helyszíneken lovas kaszkadőrjelenteket forgatnak. Dolgoznak a komáromi monostori erődben, Pátyon és az óbudai Zichy-kastélyban is, ahol egy korabeli kocsmát is kialakítottak, valamint Szomoron, ahol világháborús jelenetet vesznek fel, de a film nagyobb része Dániában készül.

"A magyar építészek és díszletmunkások nagyon tapasztaltak, sok amerikai gigaprodukcióban vettek már részt, a dán produkciónak például olyan lövészárkot csináltak, amely olyan, mint egy igazi egy archív felvételen" - magyarázta.

A magyar szervizproducerek egyebek mellett helyszínötletekkel és a mellékszereplők kiválasztásával is segítették a munkát. "Ilyenkor együtt kell gondolkodni kreatívan, ki kell találni, hogy vajon mire gondolhat a megrendelő. Ez egy hosszú munkafolyamat, amelyben nagyon rugalmasnak kell lenni" - mondta, hozzátéve, Bille August tudatos rendező, gyorsan, fókuszáltan dolgozik és nagy összhangban van Sebastian Blenkov operatőrrel, aki egyebek mellett az Ádám almái című feketekomédiát készítette.

A Kysset látványtervezője Jette Lehmann, aki sok más produkció mellett Lars Von Trier Melankólia című filmjében működött közre - mondta Gül Togay.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.