Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2011. Október 19. 09:01, szerda | Helyi
Forrás: VMMI

Már csak a hét végéig látogatható a Laczkó Dezső tárlat

Már csak a hét végéig látogatható a Laczkó Dezső tárlat

E hét szombatig, október 22-ig látogatható Veszprém legendás tudósát bemutató, a 150 éve született Laczkó Dezső című tárlat.

A tárlat jelentősége, hogy olyan életutat mutat be, amelyet a közösség iránti elkötelezettség, maradandó értékteremtés, példamutató nyitottság, személyesség és szerénység jellemez, valamint, hogy ezúttal olyan tárgyakat is bemutat a múzeum gyűjteményeiből, amelyeket ez idáig nem láthatott senki, mert egyetlen kiállítás tematikájába sem illettek bele. Így kerülhetett össze az Afrikából származó krokodilbőr-késtok, a Nemzeti Hadsereg plakátja és a hajmáskéri hadifogolytábor lakóinak munkái.

A múzeum első igazgatójának modern muzeológusi szemléletéről tanúskodik, hogy a múlt emlékei mellett, már gyűjtötte saját korának történeti, sőt képzőművészeti emlékeit is, nemegyszer mecénásként is támogatva a kortárs művészeket. Nevéhez fűződik Csikász Imre, veszprémi szobrászművész felkarolása is. A város határában fakadó forrást 1935-ben nevezték el róla. 1937-ben állították fel a múzeum mellé szobrát, Medgyessy Ferenc szobrászművész alkotását.

A tárlatot, utolsó napján egy jegy áráért ketten látogathatják. Ugyanezen jegyért szombaton 15 órakor pedig megtartják utolsó tárlatvezetésüket is itt, a kurátor, Rainer Pál történész-muzeológus közreműködésében.

A geológus-természettudósból lett polihisztor kiállítása október 29-december 30-ig Zircen, a Bakonyi Természettudományi Múzeumban vendégeskedik, a veszprémi múzeumba a tárlat helyére pedig 18-19. századi orosz fémikonok kerülnek, amely Voigt Vilmos az ELTE Folklór Tanszékének tanszékvezető docensének kiállítása.

A múzeum október 23-án, vasárnapzárva tart!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt