Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Január 03. 15:32, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: mti

Mától Veszprémé a Petőfi Színház

Mától Veszprémé a Petőfi Színház

Veszprém Megye Közgyűlése átadta a Petőfi Színház fenntartói jogát Veszprém megyei jogú város önkormányzatának kedden egy ünnepség keretében. A fenntartás évente mintegy 160 millió forintjába kerül majd a városnak.

Aszínház kulcsát és a jelenlegi társulatról készült bekeretezett fényképet Lasztovicza Jenő, a megyegyűlés elnöke, országgyűlési képviselő és Oberfrank Pál színidirektor nyújtotta át Porga Gyulának, Veszprém polgármesterének.

A színház igazgatója először megköszönte, hogy a megye jó gazdája volt a színháznak, és biztosította a "zökkenőmentes átmenetet". Oberfrank Pál szavai szerint bizakodva tekintenek a jövőbe és örömmel vágnak neki az új évnek.

Az igazgató szerint ugyanis a város "nyitottan, jó szívvel fogadja a színházat". Mint mondta, szeretnék ezt azzal meghálálni, hogy nagyon jó színház legyen Veszprémben, amelyre a város büszke lehessen. Elmondta, hogy az elmúlt évben emelkedett a nézőszám és a jegybevétel is.

A megyegyűlés vezetője gondnak nevezte, hogy kicsi a nézőtér, ugyanis lényegesen nagyobb színháztermet is megtöltenének a nézők. Lasztovicza Jenő végül sok sikert kívánt a társulatnak a folytatáshoz.

Porga Gyula történelmi pillanatnak nevezte, hogy a múlt évben az állandó társulat 50. éves fennállását ünneplő Petőfi Színház a város fenntartásába került át az új esztendőtől. A polgármester úgy fogalmazott, hogy a színház nemcsak egy városi intézménynek tekinthető, hanem "Veszprém szellemi központjának kell lennie, mint ahogy ezt a szerepet eddig is betöltötte." A városvezető értékelése szerint a megye jó fenntartója volt a teátrumnak, ugyanakkor a városnak a törvényi rendelkezésektől függetlenül már korábban szándékában állt a színház "átvétele". Aváros idei évre szóló költségvetési tervében 150-160 millió forintos színházi támogatás elfogadását javasolják a közgyűlésnek, ennyibe fog kerülni a veszprémi polgároknak a fenntartás.

Oberfrank Pál bejelentette, hogy a közeljövőben színházi szenátust hoznak létre, és felkérte tagnak Porga Gyulát, valamint Lasztovicza Jenőt. Az igazgató elmondta, hogy a szenátus tagjainak száma tíznél nem lesz több, és ismert városi, illetve országos hírnevű személyiségeket kérnek fel a tisztségre.
Aveszprémi Petőfi Színháznak összesen 102 dolgozója van, köztük 24 színművész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.