Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Június 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megfejtették, miért eszik többet, ha stresszel

Megfejtették, miért eszik többet, ha stresszel

Hormonális változások okozhatják, hogy fokozott stressz során többet eszik valaki. Egy új, a Fox News-on megjelent kutatás szerint ugyanis a stressz aktiválja az édességet érzékelő ízlelőbimbókon lévő hormonokat.

Egereken végzett vizsgálatuk során a kutatók megállapították, hogy a stressz növeli a glükokortikoid hormonok szintjét, amik aktiválják a sejtekben lévő receptorokat. Ezen belül is a legnagyobb mértékű növekedést azokban az érzékelő receptorokban tapasztalták, amelyek az édes és a sós ízek érzékeléséért felelősek.

Az eredmények segítenek megmagyarázni, hogy stresszes állapotban miért fogyaszt valaki több édességet és sós rágcsálnivalót. Arányokban kifejezve ez azt jelentette, hogy a stressznek kitett egereknél 77 százalékkal több volt a glükokortikoid receptorok szintje az ízlelőbimbókon összehasonlítva nyugodt állapotban lévő társaikéval.

Azt is kimutatták, hogy ízlelőbimbók nemcsak a nyelven, hanem a gyomorban és a hasnyálmirigyben is található, amik szintén befolyásolhatják az étvágyat és az anyagcsere folyamatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.