Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. December 10. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: VM Kormányhivatal

Megkezdődött a szezonális beáramlás, de kevesebb az állástalan, mint egy évvel ezelőtt

Megkezdődött a szezonális beáramlás, de kevesebb az állástalan, mint egy évvel ezelőtt

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Veszprém megyében, 2011. októberében, az előző hónaphoz képest 589 fővel emelkedett az nyilvántartott álláskeresők száma.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Veszprém megyében, 2011. októberében, az előző hónaphoz képest 589 fővel emelkedett, a múlt év ugyanezen időszakához viszonyítva azonban 2.216 fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma.
Az év 10. hónapjában a megye foglalkoztatási körzeteiben összesen 15.732 fő szerepelt a regisztrációban. A nyilvántartottak közül 1.364 fő pályakezdő fiatal, 14.368 fő pedig nem pályakezdő volt.
Októberben 2.881 fő regisztráltatta magát a kirendeltségeken, és 2.292 fő került ki a nyilvántartási rendszerből. A hónap során megkezdődött a szezonális foglalkoztatásból történő, szokásos visszaáramlás, és a pályakezdők jelentkezése is fokozódott. Az eltelt 30 napban a nem pályakezdők száma 3,3 %-kal, a nyilvántartott fiatal álláskeresőké pedig tizedével emelkedett.

Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest viszont mindkét csoportban fogyás jellemző, ugyanis a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők 16,0 %-kal, a munkaviszonyukat vesztett állástalanok pedig 12,0 %-kal vannak kevesebben.

Egy év viszonylatában Veszprém megye továbbra is az ország azon megyéi közé tartozik, ahol csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. 2010. októberéhez képest - Nyugat-Dunántúl 3 megyéje mellett - Veszprém megyében következett be 10 %-nál nagyobb mértékű fogyás.

2011. októberében 1.540 db álláshelyet jelentettek be a munkaadók a megye foglalkoztatási körzeteiben, mely a 2010. azonos időszaki keresletnek több, mint a kétszerese. Az e havi új álláshelyek közül 560 db támogatás nélkül, 980 db pedig támogatás útján betölthető munkalehetőség volt.
2010. októberéhez képest különösen a támogatott munkahelyek száma növekedett meg, de támogatás nélkül is több állást kínáltak a munkáltatók, mint egy évvel ezelőtt.

2011. októberének végén, a megye gazdaságilag aktív népességének 9,8 %-a volt nyilvántartott álláskereső.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népesség %-ában mért aránya alapján a megye munkaerő-piaci pozíciója nem változott, a főváros és a 19 megye mutatóinak növekvő számsorában továbbra is a hatodik helyen áll.

A megyén belül mutatkozó területi különbségek azonban jelentősek. E hónapban Veszprém, Balatonfüred, Tapolca, Balatonalmádi, és Ajka térsége rendelkezik a megyei átlagnál kisebb mutatóval. A gazdaságilag aktív népesség - Zirc térségét kivéve - a megye valamennyi foglalkoztatási körzetében kisebb arányban volt állás nélkül, mint a múlt év októberében.

Október végén továbbra is Sümeg a megye egyetlen olyan foglalkoztatási körzete, ahol a gazdaságilag aktív népesség az országos átlagnál nagyobb arányban szerepelt az állástalanok között.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.