Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Február 20. 08:17, hétfő | Helyi sport
Forrás: nol.hu

Megpróbálják elhallgatni a veszprémi gondokat

Megpróbálják elhallgatni a veszprémi gondokat

Tart a báli szezon, amelyről nem szívesen beszélnek a Bakonyban.

„Nem aktuális.” Ennyit mondott lapunknak dr. Hunyadfalvy Ákos, a veszprémi kézilabdaklub elnöke, miután megtudta, hogy a Bajnokok Ligájában bukdácsoló férfi csapattal kapcsolatban szeretnénk néhány kérdést föltenni neki.

Mivel mi – a sportvezetővel ellentétben – úgy gondoljuk, hogy a téma aktuálisabb nem is lehetne, az alábbiakban összefoglaljuk, milyen információk birtokába jutottunk különféle sportági hírcsatornák, illetve a bőséges „háttéranyagot” szolgáltató szakemberek révén.

Amint az köztudomású, a bakonyiaknak már csak egy meccsük van hátra a BL-csoportban, s ha jövő szombaton, az Atletico Madrid vendéglátójaként sem szerez pontot a társaság, új csúcsot dönthet: abban a tekintetben legalábbis, hogy a sorozat ezen szakaszában (a huszonnégy között) még sosem kényszerült búcsúra.
Hogy a legkevésbé sem légből kapott híresztelés, miszerint Veszprémben hetek óta áll a bál, arra bőséges igazolást kap az ember, ha csak belekukkant a szurkolói fórumokba vagy a csapatért aggódó bloggerek bejegyzéseibe, akkor meg pláne, ha a játékosok fizimiskájára koncentrál egy-egy, amúgy sorsdöntőnek mondott mérkőzés közben. Ráadásul a tájékozódás során arra is fény derül: a sportágban dolgozók körében egyöntetű a vélemény, hogy nagy a „gáz” a nem is olyan régen még mintaként emlegetett klubban.

Semmi kétség, a hangulatot alapvetően meghatározza, hogy a játékosok egy része hónapok óta nem jut hozzá bére nagyobbik hányadához. Az úgynevezett bankgaranciás szerződést aláíró sportolókat a fizetésképtelenség nem érinti, a többieket azonban nagyon is. Figyelembe véve, hogy havi ötszázezer és ötmillió forint közötti összegekről van szó, bagatellizálni semmiképpen sem lehet a problémát, s az már csak a hab az ízletesnek éppenséggel nem mondható tortán, hogy a tréner, Mocsai Lajos is a pénzéért hiába ácsingózók népes táborát gyarapítja.

Mielőtt bárki a szívéhez kapna az említett summák olvastán, sietve megjegyezzük: a sportág nemzetközi élcsapatai között szép számmal van olyan, amelynek játékosai ennél is többet kasszíroznak. Igaz, akadnak a mezőnyben olyan alakulatok is, amelyeknél a honorárium mértéke meg sem közelíti a veszprémi átlagot. Vagyis: a magyar bajnok a költségvetést illetően amolyan középcsapatnak minősül a csoportküzdelmekben érintett huszonnégy együttes között.

Gazdasági szakemberek szerint a jelenlegi helyzethez az vezetett, hogy a Bakonyban nem haladtak a korral, s a pénzügyeket tekintve tíz-tizenöt éve még prosperáló, mára azonban túlhaladott modell szerint irányítják a klubot. A Veszprém nem alakult át gazdasági társasággá, továbbra is egyesületi formában működik, így nem csoda, hogy a vezetők egyelőre csak sejtik, mekkora a büdzsé hiánya, s pénzügyi átvilágítást rendeltek meg. Ezzel együtt a felelősök fölötti pálcatöréssel óvatosan kell bánni. A sportág ugyanis az utóbbi években viharos sebességgel fejlődött (nemcsak a pályán, hanem azon kívül, a professzionalizálódás, a marketing terén is), s a tempóval kizárólag azok tarthatták a lépést, akik áldoztak a csapatukra.

Márpedig a világklasszisok pénzbe kerülnek – nem is akármennyibe, amint azt látjuk –, de a jelek szerint az erőn felüli vállalások sem hozták meg a remélt sikereket. Sőt: a klub „újkori” története talán legsúlyosabb időszakát éli meg. Ennek nem mellékes adaléka, hogy a sportági portálokon jó ideje azt olvasni: legalábbis bizonytalan a további együttműködés a bankszektor névadó főszponzorával.

A miliő a vázolt légkörnek éppen megfelelő. Forrásaink megerősítették, hogy az együttes jó néhány játékosának megromlott a viszonya Mocsai trénerrel (azt hallani, némelyikük nem is kommunikál az edzővel), miközben a szakvezető sem a nyugalom szobra mostanában. Részint a fizetési elmaradás miatt, részint annak nyomán, hogy munkájába rendre belebeszélnek „felülről”, nem szólva arról: újabban – mint mondja, pályafutása során először – a szurkolók is „megtalálják”.

A BL-sorozat persze messze nem lefutott még. Elviekben az sem zárható ki, hogy a Veszprém nem egyszerűen továbbjut a csoportjából, hanem egyenesen bravúrok sorozatát viszi véghez a folytatásban. (Igaz, ennek elképzeléséhez minimum verne-i fantáziára van szükség.) Ám történjék bármi, az elmúlt két évtizedben márkanévvé nemesült csapat gondjainak további szőnyeg alá söprése már nem is bűn, egyenesen hiba volna.

És ha valami a jelen helyzetben „nem aktuális”, a hallgatás biztosan az.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.