Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Október 14. 18:38, szombat | Belföld
Forrás: mti

Megreformálná az ösztöndíjak rendszerét a HÖOK

Megreformálná az ösztöndíjak rendszerét a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint kiemelt és azonnali megoldást igénylő probléma az ösztöndíjak kérdése, s azok megreformálása a családok számára is segítséget jelentene.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke a szervezet szombati, Szarvason tartott közgyűlése után az MTI-nek elmondta: a tanácskozáson kiemelt helyen szerepelt a HÖOK Jövőképprogramja. Közlése szerint az ezzel összefüggő ágazati egyeztetések megkezdődtek, s azok eredményei a hallgatók számára is érzékelhetőek lesznek, de a legfontosabb megoldandó kérdés továbbra is az ösztöndíjak alacsony összege.

Rámutatott: amellett, hogy a hallgatók nagy része munkavállalásra kényszerül a tanulás mellett, a családok számára is megterhelő a gyermekük oktatásának finanszírozása. A Központi Statisztikai Hivatal 2017-es becslése alapján, a szülőknek gyermekenként átlagosan 15 millió forint ráfordítással kell számolnia, ha támogatják a diploma megszerzését - jegyezte meg.

A családoknak ebben a kiemelt költségekkel járó időszakban szüksége lenne az állam nagyobb szerepvállalására a hallgatók támogatásában - közölte Gulyás Tibor, hozzátéve: az ösztöndíjreform a hallgató számára a biztosabb megélhetés mellett motivációs erőt is képvisel a szakmai fejlődéshez, valamint csökkentheti a családok egy gyermekre jutó kiadásait, családtámogatási intézkedésként is szolgálhat.

A HÖOK Mentorprogram adatai is igazolják, hogy a hallgatók körében jelentős a nehéz körülmények között élők száma. Az idei évben megháromszorozódott a programba jelentkezők száma, s több mint 3000 mentorálttal kezdődött a tanév - ismertette a HÖOK elnöke.

Címkék: ösztöndíj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk