Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 24. 13:29, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megtörtént a csoda

Megtörtént a csoda

Az embrionális őssejtek első humán kipróbálása során javult a látása annak a két önkéntesnek, akiknél degeneratív látásvesztés miatt elsőként alkalmazták az úttörő terápiát:

a módszer biztonságosnak tűnik, nincs jele káros mellékhatásoknak – közölték amerikai kutatók a The Lancet című orvosi folyóiratban.

A szakmailag lektorált lapban megjelent tanulmány fontos lépést jelent az embrionális őssejtkutatás számára, amelyet csodagyógymódként emlegettek 1998-as felfedezése után, ám később technológiai és politikai akadályokba ütközött fejlesztése. Az Advanced Cell Technology elnevezésű, massachusettsi székhelyű biotechnológiai cég 2010 novemberében kapta meg az engedélyt a kísérleti terápia kipróbálására az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatóságától, az FDA-tól. A klinikai kipróbálás első fázisában a humán embrionális őssejteket alkalmazó eljárás biztonságosságát tesztelik. A pozitív eredmények megnyitották az utat az első európai klinikai tesztek előtt is, amelyek hétfőn kezdődtek meg.

A két önkéntes amerikai páciens egyik szemébe körülbelül 50 ezer embrionális őssejtből létrehozott sejtet fecskendeztek be a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen (UCLA). Az egyik páciens – egy hetvenes éveiben járó nő – száraz időskori makuladegenerációban (AMD) szenved, amely világszerte a látásvesztés vezető oka, e betegségben ugyanis elfajul az ideghártya éleslátásért felelős területe. A másik önkéntesnek – egy 51 éves nőnek – vakságot okozó öröklött szembetegsége, Stargardt-szindrómája van, amelynél az ideghártya külső rétege pusztul el. A betegség első tünetei igen korán, hatéves kor körül jelentkeznek homályos látással és szürkületi vaksággal, a páciensek már a kamaszkorra elveszíthetik látásukat.

A sejtbeültetést követő hat hétben az önkéntesek kezelést kaptak annak megelőzésére, hogy immunrendszerük megtámadja a beültetett sejteket. Az első négy hónapban nem volt jele nemkívánatos mellékhatásoknak, nem merültek fel kételyek a módszer biztonságosságát illetően. Mindkét páciens látása javult némiképp – állapították meg a szakemberek, noha ebben az első fázisú tanulmányban nem az eljárás eredményességet tesztelték elsősorban. A The Lancet eredetileg csütörtökre tervezte a tanulmány közzétételét, ám előre hozta hétfőre, mert ekkor indultak el az embrionális őssejtkezelés első európai klinikai próbái. Az európai kipróbálás megkezdésére az engedélyt a brit egészségügyi hatóságok adták ki, a klinikai teszteket a londoni Moorfields szemkórház orvosai irányítják, a kipróbálásba 12 Stargardt-szindrómával élő pácienst vonnak be.

Címkék: őssejt, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.