Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Január 17. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Megvan az év legellenszenvesebb kifejezése Németországban

Megvan az év legellenszenvesebb kifejezése Németországban

Az alternatív tények (alternative Fakten) kifejezést választotta 2017 legellenszenvesebb német szavának a Darmstadti Egyetem nyelvészekből és újságírókból álló független bizottsága.

A testület keddi közleménye szerint az alternatív tények kifejezéssel egy olyan szófordulat jelent meg a közbeszédben, amely ellentétes a "tényszerűséggel vagy az emberségességgel".

Felidézték: a kifejezést Donald Trump amerikai elnök egy tanácsadója, Kellyanne Conway vezette be, aki az államfő azon téves állítását nevezte alternatív ténynek, hogy valamennyi elnököt tekintve az ő beiktatásán volt a legnagyobb tömeg.

A kifejezés jelzi a német közbeszéd egy "aggasztó tendenciáját" - tették hozzá, kiemelve: egyre inkább jellemző, leginkább a közösségi portálokon, hogy a tényeken alapuló érvek ütköztetését felváltják a tényszerűséget nélkülöző kijelentések, amelyeket az alternatív tény megnevezéssel legitimnek állítanak be.

A testület bírálta a hajótörött menedékkérők kimentésére a Földközi-tengeren indított EU-s küldetéssel kapcsolatban megjelent ingajárat-szolgáltatás (Shuttle-Service) kifejezést is, hangsúlyozva, hogy ez a szófordulat az oltalomkeresőket és az őket mentő embereket is lejáratja és jelzi a közbeszéd egy másik tendenciáját, azt, hogy a "kimondhatóság határa egyre inkább eltolódik a polemikus cinizmus és az emberek megvetésének irányába".

A leginkább ellenszenves kifejezések közé sorolták a genderőrület, avagy gendermánia (Genderwahn) kifejezést is, amely álláspontjuk szerint konzervatív és jobboldali populista körökben arra szolgál, hogy általánosító módon lejárassák a nemek egyenjogúságáért folytatott küzdelmet.

A Darmstadti Egyetem független zsűrije 1991 óta választja ki az év legellenszenvesebb szavát (Unwort des Jahres) a beküldött javaslatokból. 2017-ben 1316 javaslat érkezett, összesen 684 szót, kifejezést jelöltek az év legcsúnyább szavának.

A tíz leggyakrabban javasolt kifejezés többsége a menekültválsággal, a kormányalakítási folyamattal és a közbeszéd átalakulásával kapcsolatos, az alternatív tények kifejezés 65 jelölést, a Jamaica-koalíció 18, a menedékkérők befogadásával összefüggésben használt felső határ (Obergrenze) és az álhír (Fake News) kifejezés 16-16 jelölést kapott.

Az év legcsúnyább szava kezdeményezés célja a nyelvi tudatosság és érzékenység fejlesztése a közbeszéddel, a nyilvános kommunikációval kapcsolatban. A szavakat egyebek között annak alapján vizsgálják, hogy sértik-e az emberi méltóságot vagy a demokratikus alapértékeket. Vizsgálják a szavak félrevezető vagy gyengítő, eufemisztikus jellegét is.

Egy éve a nemzetárulót (Volksverräter) választották a leginkább visszataszító német szónak, 2015-ben a jótét lélek (Gutmensch) kifejezés, 2014-ben pedig a hazug sajtó (Lügenpresse) volt az év legcsúnyább szava.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése