Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 25. 06:46, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Megvannak az Oscar-jelölések

Megvannak az Oscar-jelölések

A némafilmes lesz a 84. Oscar-gála abszolút favoritja, miután 10 jelölést kapott a ma délután tartott bejelentésen.

Számos meglepetés is található a jelöltek között: A hatalom árnyékában című George Clooney-film mindössze a forgatókönyv kategóriában jelölt. Clooneyt színészként jelölték az Utódok című filmért. Martin Scosese kapta a legtöbb jelölést.

A The Artist – A némafilmes a fő esélyese a 84. Oscar-díj átadónak. A francia alkotás Hollywood némafilmkorát idézi meg kellő nosztalgiával, s ez elegendőnek tűnik az Amerikai Filmakadémia számára, hogy a legfontosabb díjakat ennek az alkotásnak ítélje. Lesz azért izgulnivaló néhány kategóriában, de egyelőre kiszámíthatónak tűnik az idei Oscar-gála. (A jelölések teljes listája itt olvasható.)

A legjobb film kategóriában jelölték az Utódok, Martin Scorsese A leleményes Hugo, Steven Spielberg Hadak útján című filmjét is. Az Utódokat összesen öt díjra jelölték, köztük a legjobb film és rendezés Oscarjára is. Négy jelölést kapott A segítség, amely esélyes a legjobb film díjára is. Meglepetésre Woody Allen a legjobb film és rendező kategóriában is esélyes az összesen négy díjra jelölt Éjfélkor Párizsban című filmjével.

A legtöbb díjat, szám szerint 11-et Martin Scorsese, A leleményes Hugo című filmje kapta, amely a legjobb film kategóriában érdekelt, emellett a legtöbb technikai kategóriában, valamint a jelmezre és sminkre is jelölt, innen a sok nominációja. Hat jelölést kapott a Pénzcsináló, amely a legjobb film mellett Brad Pitt révén a színészek között is jelölt. Hasonlóan hat jelölést kapott Steven Spielberg háborús mozija, a Hadak útján, bár a legjobb film mellett ez az alkotás csak az operatőri munkáért verseng a rangosabb díjakért. Az élet fája ugyan csak három jelöléssel gazdagodott, de azt a legfontosabb kategóriákban: a legjobb, a legjobb rendezés (Terrence Malick) és a legjobb operatőr (Emmanuel Lubezki) díjat is megnyerheti a cannes-i nyertes. Meglepetésre befért a kilenc legjobb film közé a Rém hangosan és irtó közel is. A Tom Hanks és Sandra Bullock főszereplésével készült moziért Max von Sydowt is jelölték a mellékszínészek között.

Hatalmas meglepetésre A tetovált lány kivarrt főszereplőjét, Rooney Marát jelölték a legjobb színésznő díjára. A film összesen öt jelölése közül fontos még az operatőr és a vágás, mellettük technikai kategóriák jutottak Fincher korhatáros filmjének. Kérdés, hogy a színésznő kategóriában ki nyer: ahogy korábban jeleztük Glenn Close-nak Albert Nobbs című filmje férfi címszerepéért járna a díj. A színésznőt jelölték is Oscarra, az ilyen szerepeket az Amerikai Filmakadémia szereti díjazni, valamint a többszörösen jelölt színésznőnek afféle életmű elismerésképp keresve sem lehet jobb alkalmat találni díjazására. Meryl Streepet is jelölték A Vasladyért (összesen két jelölés, emellett még a smink kategóriában), de Margaret Thatcher eljátszása már a 17.(!) Oscar-jelölése a színésznőnek, aki már kétszer nyert is. Igaz, utoljára 13 jelöléssel ezelőtt 1984-ben a Sophie választásáért, így alkalma nyílhatna megközelíteni az utolérhetetlen Katherine Hepburnt, aki egyedülálló módon négyszer nyert pályafutása során.

A külföldi film kategóriában Agnieszka Holland In Darkness című mozija is jelölt (részletes írásunk a lengyel filmről itt), de a fő esélyes az iráni Nader és Simin – Egy elválás története című mozi. A film forgatókönyvíró-rendezőjét, Asghar Farhadit emellett egyedülálló módon a forgatókönyv kategóriában is jelölték – hatalmas siker, az iráni filmgyártás számára, némi politikai üzenettel. A külföldi filmek között még izraeli, kanadai, belga alkotások találhatók, s mindez előrevetíti a Nader és Simin végső győzelmét.

A legjobb animációs film kategóriában Oscarra jelölték a Kecskeméti Animációs Stúdióban készült, Chico és Rita című mesét. Ez remek magyar sikert is jelent egyúttal, főleg azután, hogy a Chico és Rita már az Európa Filmdíjat is megnyerte decemberben. Mellette a Csizmás, a kandúr, a Rango, a Kung Fu Panda 2 című hollywoodi rajzfilmek versenyeznek az arany szobrocskáért, valamint jelölt A rabbi macskája is, amely Annecy-ban diadalmaskodott, az Európa Filmdíjról viszont a Chico miatt lemaradt.

A csalódottak táborába került a Suszter, szabó, baka, kém, amely ugyan kapott jelölést a remek Gary Oldman révén a legjobb színészek között, de összesen három nominációja elmarad a várttól. Madonna filmjét mutatóban jelölték a jelmezek között, a Harry Potter és a Halál ereklyéi pedig három nominációt kapott a vizuális effektekért, a sminkért, valamint a látványtervezésért. A függetlenek közül jelölést kapott gazdasági válság első óráiról szóló A krízispont (legjobb forgatókönyv), Nick Nolte-t pedig a legjobb színész kategóriában terjesztették fel a Warrior című filmért. Érdekesség, hogy a legjobb dal kategóriában mindössze két nominált van: a Muppet show mellett a Rio című animáció egy dalát terjesztették fel a díjra. A dokumentumfilmek között Wim Wenders Pina című, Európa Filmdíjas alkotása is szerepel, amely ezzel az Oscar legnagyobb esélyesévé lépett elő.

A díjátadó február 26-án éjjel lesz, az eseményt Magyarországon az HBO közvetíti egyenes adásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.