Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Január 18. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: VMKH

Megyénkben is szarapodnak az internetes csalások

Megyénkben is szarapodnak az internetes csalások

Mire figyeljünk?
Ne hagyjuk magunkat becsapni, jó tanácsok!

Az internet elterjedése óta nincsenek sem határok, sem távolságok, bárki és bármi elérhetővé válik, szinte másodpercek alatt. A világháló által felkínált ezernyi lehetőség közül, gazdaságilag talán az egyik legfontosabb és komoly jövő elé néző elektronikus kereskedelem, mely napjaink talán legfelkapottabb témája.

A Magyarországon is gyorsan szaporodó internetes áruházak a világ legkényelmesebb beszerzési forrásai, amelyekkel időt és energiát spórolunk, hiszen nem kell jelen lennünk a vásárlás során, a kívánt termékeket otthonról, a kényelmes karosszékből vásárolhatjuk meg. A nyitvatartási idővel sem kell törődnünk, hiszen bármikor, bárhonnan rendelhetünk. A fogyasztónak lehetősége van a termékeket összehasonlítani – a különböző honlapokon -, így a számára legkedvezőbb árut tudja megvásárolni.

Az interneten történő vásárlásnak azonban számos kockázata is van, mint például minőségi hibák - nem jó a méret/szín/típus -, vagy a fizikai szemrevételezés lehetőségének a hiánya, amikor nem olyan a megrendelt termék, mint ahogyan a monitoron kinézett, vagy a már előre kifizetett termék meg sem érkezik a megadott címre – késedelmes szállítás. Továbbá számolnunk kell úgynevezett másodlagos költségekkel is, mint például a szállítási költség vagy az internet hozzáférés költsége, melyek beépülhetnek a ténylegesen fizetendő árba. Kockázatként említhetjük még azt is, hogy az interneten történő vásárlás során személyes adatainkat (név, lakcím, telefonszám, bankszámlaszám) „tálcán kínáljuk fel” a sokszor ismeretlen webáruház üzemeltetőknek.

Az új értékesítési technikák kiemelt feladatokat rónak a fogyasztóvédelmi felügyelőségekre is, hiszen ezzel a fejlődéssel a hatóságoknak is lépést kell tartaniuk.

Az előző évek vizsgálatainak negatív tapasztalatai, illetve a növekvő számú fogyasztói bejelentések indokolják, hogy az elektronikus kereskedelmi tevékenységet - azaz az internetes áruházak ellenőrzését -, minden évben ellenőrizze a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség.
A webáruházak vizsgálata során az alábbi kiemelt szempontokat vették figyelembe:
- Előzetes tájékoztatási kötelezettség a szolgáltató beazonosítására vonatkozóan (a webáruház üzemeltető cégnyilvántartás szerinti adatainak feltüntetése a honlapon)
- Az elektronikus szerződéskötés feltételeire vonatkozó előzetes tájékoztatás (szerződéskötés lépései, szerződés iktatása, visszakereshetősége)
- Az elektronikus szerződéskötés tárgyára és a teljesítésére vonatkozó előzetes tájékoztatás (termék/szolgáltatás tulajdonságai, szállítási és fizetési módok, azok feltételei)
- A fogyasztót megillető elállási jogra vonatkozó előzetes tájékoztatás

Az egész éven át tartó ellenőrzések tapasztalatai még mindig alátámasztják a vizsgálat szükségességét, mert valamennyi webáruháznál tártak fel - a fenti szempontok szerinti - hiányosságot.

Az ellenőrzéseknél különös figyelmet fordítottak az internetes áruházak, fogyasztókat megillető elállási jogra vonatkozó tájékoztatásaira, hiszen az elállási jog kompenzálja azt, hogy a vásárlás előtt nem volt lehetőségünk a termék megvizsgálására, kipróbálására, illetve üzembe helyezésére. Az elállási jog tulajdonképpen azt jelenti, hogy az interneten megkötött szerződéstől jogszabályi felhatalmazás alapján egyoldalúan visszaléphetünk és a termék visszaküldése esetén követelhetjük a kereskedőtől az általunk kifizetett összeg visszatérítését (az átvételtől számított 8 munkanapon belül, indokolási kötelezettség nélkül).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: