Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 10. 16:26, szombat | Helyi
Forrás: vmrfk

Mit tegyünk ha megállít a rendőr?

Mit tegyünk ha megállít a rendőr?

A Veszprémi Rendőrség járőreinek több esetben is azért kellett előállítani személyeket, mert nem tudták magukat hitelt érdemlően igazolni.
Összefoglaltuk az igazoltatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A rendőri és hatósági intézkedések közül az állampolgárok legtöbbször az igazoltatással találkoznak, de szerencsére ez nem napi rutin. Érdemes azonban szót ejteni arról, milyen jogaink vannak, illetve milyen kötelezettségek terhelnek minket igazoltatás során.

Az állampolgárok igazoltatására csak törvényben felhatalmazott személy jogosult. A rendőrökön kívül – a teljesség igénye nélkül – a pénzügyőrök, a Büntetés-végrehajtási Szervezet állománya és a közterület-felügyelők is jogosultak az igazoltatásra.

Kit igazoltathatnak?

A rendőr igazoltathatja azt, akinek személyazonosságát a közrend, a közbiztonság védelme, bűnmegelőzés, közlekedésrendészeti ellenőrzés vagy személyvédelem céljából meg kell állapítani. Az igazoltatás azonban nem történhet cél nélkül, és nem irányulhat az állampolgárok zaklatására.

Hogyan zajlik az igazoltatás?

A rendőr az intézkedés megkezdése előtt köteles köszönni, nevét, azonosító számát, valamint az intézkedés tényét és célját szóban közölni az igazoltatottal.

Az igazoltatott köteles a személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolni. Ennek legegyszerűbb és leggyakoribb módja a személyazonosító igazolvány bemutatása. A személyazonosító igazolványon kívül azonban az új típusú vezetői engedély és az útlevél is alkalmas hatósági igazolvány személyazonosságunk igazolására, valamint egy magát igazolni tudó személy is igazolhat bennünket.

Az okmányokról az igazoltatást végző rendőr kérdéseket tehet fel, azaz megkérdezheti az igazoltatottól például az anyja nevét vagy születési idejét. Az ellenőrző kérdések célja, hogy meggyőződjön arról: az igazoltatott nem hamis vagy hamisított okmánnyal rendelkezik.

Az, aki az igazoltatást megtagadja, vagy magát igazolni nem tudja, súlyos következményekkel számolhat. A személyazonosság igazolásának megtagadása esetén az igazoltatott feltartóztatható, a személyazonosság megállapításának sikertelensége esetén előállítható, ha a személyazonosítás megállapítása más módon nem biztosítható, az igazoltatottól ujjnyomat vehető, és fényképfelvétel készíthető, továbbá a külső testi jegyek észlelés és mérés alapján rögzíthetők, és bírsággal is sújtható. Az igazoltatást megtagadni tehát semmiképpen nem érdemes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése