Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2012. Március 10. 16:26, szombat | Helyi
Forrás: vmrfk

Mit tegyünk ha megállít a rendőr?

Mit tegyünk ha megállít a rendőr?

A Veszprémi Rendőrség járőreinek több esetben is azért kellett előállítani személyeket, mert nem tudták magukat hitelt érdemlően igazolni.
Összefoglaltuk az igazoltatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A rendőri és hatósági intézkedések közül az állampolgárok legtöbbször az igazoltatással találkoznak, de szerencsére ez nem napi rutin. Érdemes azonban szót ejteni arról, milyen jogaink vannak, illetve milyen kötelezettségek terhelnek minket igazoltatás során.

Az állampolgárok igazoltatására csak törvényben felhatalmazott személy jogosult. A rendőrökön kívül – a teljesség igénye nélkül – a pénzügyőrök, a Büntetés-végrehajtási Szervezet állománya és a közterület-felügyelők is jogosultak az igazoltatásra.

Kit igazoltathatnak?

A rendőr igazoltathatja azt, akinek személyazonosságát a közrend, a közbiztonság védelme, bűnmegelőzés, közlekedésrendészeti ellenőrzés vagy személyvédelem céljából meg kell állapítani. Az igazoltatás azonban nem történhet cél nélkül, és nem irányulhat az állampolgárok zaklatására.

Hogyan zajlik az igazoltatás?

A rendőr az intézkedés megkezdése előtt köteles köszönni, nevét, azonosító számát, valamint az intézkedés tényét és célját szóban közölni az igazoltatottal.

Az igazoltatott köteles a személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolni. Ennek legegyszerűbb és leggyakoribb módja a személyazonosító igazolvány bemutatása. A személyazonosító igazolványon kívül azonban az új típusú vezetői engedély és az útlevél is alkalmas hatósági igazolvány személyazonosságunk igazolására, valamint egy magát igazolni tudó személy is igazolhat bennünket.

Az okmányokról az igazoltatást végző rendőr kérdéseket tehet fel, azaz megkérdezheti az igazoltatottól például az anyja nevét vagy születési idejét. Az ellenőrző kérdések célja, hogy meggyőződjön arról: az igazoltatott nem hamis vagy hamisított okmánnyal rendelkezik.

Az, aki az igazoltatást megtagadja, vagy magát igazolni nem tudja, súlyos következményekkel számolhat. A személyazonosság igazolásának megtagadása esetén az igazoltatott feltartóztatható, a személyazonosság megállapításának sikertelensége esetén előállítható, ha a személyazonosítás megállapítása más módon nem biztosítható, az igazoltatottól ujjnyomat vehető, és fényképfelvétel készíthető, továbbá a külső testi jegyek észlelés és mérés alapján rögzíthetők, és bírsággal is sújtható. Az igazoltatást megtagadni tehát semmiképpen nem érdemes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 12. 12:39, szerda | Kék hírek

A NAV csaknem 3000 hamis alkatrészt és autódiagnosztikai eszközt szűrt ki a piacról tavaly

Csaknem 3000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 12. 12:36, szerda | Belföld

NATO-főtitkár: elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket