Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Január 28. 10:38, szombat | Helyi
Forrás: Saját forrás

Mobil-Kor-Történet, avagy Belltől az okostelefonig

Mobil-Kor-Történet, avagy Belltől az okostelefonig

Kiállítás Veszprémben korunk egyik meghatározó készülékéről, a mobiltelefonról és fejlődéséről.

Kiállítást nyílik a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban a Mobilkor Alapítvány gyűjteményéből, amely a Hírközlési Múzeumi Alapítvány tárgyaival egészül ki, így adva képet az elmúlt közel 140 év telefonálási szokásairól és annak változásairól.

A kiállítási tárgyak között szerepelnek többek között az első hazai asztali telefon, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király telefonja, az első „bunkofonok” és a mai okostelefonok.
A kiállítás 2012. február 1.-2012. május 6-ig látogatható, megnyitó: február 1. 17 óra.

Kedvcsináló

Mi az, amit bárhova mész, biztos magaddal viszel? Lakáskulcs? Pénztárca?
Mobil nélkül mikor indultál el utoljára? Ugye volt már olyan, hogy visszafordultál érte? Bosszantott vagy örültél neki, hogy nem csöngött egész nap? Nem érezted úgy, hogy kimaradtál valamiből?

Volt már, hogy elhagytad? Hány barát, régi üzletfél, kapcsolat, titok, féltve őrzött SMS vagy fénykép volt benne? Elgondolkoztál már, hogy hány éve kötődsz ennyire ehhez a kis kütyühöz? Van, aki Magyarországon már tizenhét éve hozzászokott ehhez, az eleinte féltégla méretű kultikus tárgyhoz. Egyes kivételezettek Amerikában ezt a mobil érzést már az 1930-as évektől átélhették.

A kezdetben az átlagember számára elérhetetlen státusszimbólum mára teljesen hétköznapi használati tárggyá vált, ami nélkül már nem tudjuk elképzelni az életünket. Nincs olyan korosztály, ami még mindig idegenkedik a mobiltól. Van már nagykijelzős, könnyen kezelhető telefon kimondottan az időseknek és van gyerekeknek szánt, “kakaóbiztos” babyfon 3 gombbal. Minden más korosztály azt vesz amit akar, vagy ami a pénztárcájához illik akár telefonról, szolgáltatásról, aki kiegészítőkről van szó. Közben szép csendben felnőtt egy mobil generáció, akiknek már érzésekkel teli emlékei vannak telefonjukkal kapcsolatban.

A mobiltelefóniában másképp halad az idő, szinte naponta van valami új. Naponta mutatnak be újdonságokat, új termékeket. Évente egymilliárd telefon készül és már több milliárdot használtunk ezelőtt.

Elgondolkodtató, hogy ilyen nagy volumenű műszaki cikk a mai veszélyeztetett világban hova kerül és mi történik vele. Az alapítvány alapítói nemcsak a múltra, hanem a jövőre is gondolnak. Ezért célul tűzték ki azt, hogy az általunk annyira imádott kis eszközök olyan megsemmisítésre és újrahasznosításra kerüljenek, mellyel a jövő nemzedékeinek példát mutathatunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: