Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 31. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Működésbe lép a lakossági hitelfék és jön a 'rossz bank'

Működésbe lép a lakossági hitelfék és jön a 'rossz bank'

A jövőben csak hivatalosan igazolt jövedelmet vehetnének figyelembe a bankok a hitelbírálatkor az MNB rendelete szerint – írja a Magyar Nemzet. A közeljövőben hatályba lépő jogszabály célja az egészséges lakossági hitelezés biztosítása, a felelőtlen hitelfelvétel megakadályozása.

A törlesztőrészletek jövedelemhez viszonyított arányának kézben tartása az ügyfelet védi, mert nem engedi, hogy a jövedelméhez képest túlságosan eladósodjon. A hitelösszeg lakásértékhez viszonyított aránya pedig a bank érdekét szolgálja, hiszen megakadályozza, hogy az ingatlan értékéhez képest túl nagy hitelt nyújtson a bank.

A nem fizető vállalati hiteleket egy 'rossz bankba' javasolja összevonni a jegybank, ami nagyban javítaná a bankrendszer hitelezési képességét. A rossz bank felállításáról három-négy hónapon belül születhet meg a döntés. Az intézmény hasonlóan működhetne, mint a bajba került lakáshitelesek megsegítésére létrehozott Nemzeti Eszközkezelő. A 'rossz bank' is csökkentett értéken vásárolná fel a nem fizető hiteleket, s ezzel nyújtana segítséget a banki portfólió tisztításához, de fontos különbség, hogy ez a vállalati szegmenst célozná meg. Az intézmény létrehozása számos olyan kérdést vet fel, amelyet még meg kell vizsgálni. A megvalósíthatósági vizsgálat idején el kell dönteni azokat az alapvető kérdéseket, hogy ki finanszírozza ezt az intézményt, a rossz bank milyen hiteleket, esetleg ingatlanokat és milyen áron emel ki a bankok mérlegéből - mondta Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója.

Közben az MKB Befektetési Alapkezelő igazgatója, Daróczi Andor azt mondta a Gazdasági Rádióban, hogy hosszú távon a múlté lehet az erős svájci frank árfolyam. Ennek a svájci ingatlanpiac leértékelődése, a bankszektor presztízsvesztése lehet a fő oka, valamint az a két éven belül várható rendelet, ami korlátozza majd a mostani magas, bevándorlási folyamatokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton