Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Január 24. 16:04, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Nagy-Britannia-EU - Ellentétes üzleti vélemények a brit EU-népszavazásról

Nagy-Britannia-EU - Ellentétes üzleti vélemények a brit EU-népszavazásról

Támogató és a kockázatokra figyelmeztető nyilatkozatokat is megfogalmaztak a brit üzleti élet vezetői csütörtökön a brit kormányfő által Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról előző nap kilátásba helyezett népszavazással kapcsolatban.

David Cameron szerdai londoni beszédében bejelentette, hogy a brit kormány újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval. A cél az, hogy Nagy-Britannia egy olyan Európai Unió tagja legyen, amelynek központi eleme az egységes piac, és amelyben az egyes tagállamok kormányai elsősorban saját nemzeti parlamentjeiknek tartoznak beszámolással - mondta.
Ha erről az új viszonyrendszerről megszületik a megállapodás, azt a brit kormány a 2015-ben esedékes következő választások után, az új parlamenti ciklus első felében népszavazásra terjeszti, Cameron szavai szerint "nagyon egyszerű" választási lehetőséggel: a választóknak arról kell majd dönteniük, hogy a kialkudott új viszonyrendszer feltételei alapján továbbra is az Európai Unióban kívánják-e látni Nagy-Britanniát, vagy inkább kiléptetnék az országot az EU-ból.
A brit üzleti élet 55 vezető személyisége a The Times című vezető konzervatív brit napilap csütörtöki kiadásában közölt nyílt levelében üdvözölte a kezdeményezést. A levelet olyan meghatározó üzleti vállalkozások vezetői írták alá, mint a Rolls-Royce, a Londoni Értéktőzsde, a Diageo - a világ legnagyobb szeszesitalgyártója, a Zwack Unicum résztulajdonosa, amely Magyarországon működteti globális üzleti szolgáltatási központját -, és az Xstrata nyersanyag-kitermelő óriáscég.
Az aláírók közölték, hogy szerintük is új, demokratikus felhatalmazással létrehozott viszonyrendszerre van szükség az Európai Unióval, mivel Brüsszel "egyre több terhet ró" az üzleti szférára, és valójában az európai egységes piacot sem sikerült még teljes mértékben megvalósítani.
A levél szerzői szerint az euróövezeti válság megteremtette a körülményeket egy újfajta EU-megállapodás kidolgozásához, és most jött el az a pillanat, amikor nyomást kell kifejteni egy olyan rugalmasabb, versenyképesebb EU létrehozása végett, amely munkahelyeket és növekedést teremt mindegyik tagállamában.
Ehhez az egységes piac kiteljesedése és "bürokrácia kultúrájának elvetése" szükséges - írták csütörtöki nyílt levelükben a brit üzleti szféra vezetői.
Mohamed El-Erian, a világ legnagyobb kötvénybefektetési alapja, a csaknem kétezer milliárd dollár befektetői tőkét kezelő Pimco vezérigazgatója ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy Nagy-Britannia "nyilvánvalóan megszenvedné", ha távozna az EU-ból. El-Erian szerint a brit gazdaságnak az a több évi bizonytalanság is károkat okozhat, amely a brit EU-tagság sorsáról döntő népszavazásig várhatóan eltelik.
A Pimco vezetője szerint ilyen helyzetben az intézményi befektetők rendszerint "bizonytalansági felárat" raknak rá az érintett ország befektetési eszközeire.
David Sproul, a Deloitte könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó cég nagy-britanniai részlegének elnöke ugyancsak annak a véleményének adott hangot, hogy az EU-val kapcsolatos nagy-britanniai belpolitikai vita "nem segíti elő" a bizonyosság légkörének megteremtését az üzleti döntések szempontjából. Sproul szerint "nem is kérdéses", hogy az EU-tagsággal kapcsolatos bizonytalanság a brit gazdaságba irányuló befektetések értékén is meglátszik majd.
Sir Andrew Cahn, a UK Trade and Investment nevű befektetési és kereskedelmi tanácsadó és szolgáltató intézmény volt vezetője úgy fogalmazott, hogy a következő öt évben "beruházási fagy" állhat be a brit gazdaságban. Sir Andrew szerint ha a befektetők nem biztosak abban, hogy Nagy-Britannia öt év múlva is az Európai Unió teljes jogú tagja lesz, meggondolják, hogy a brit gazdaságba fektessék-e tőkéjüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).