Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. December 31. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ne menjünk el a földön fekvő emberek mellett!

Ne menjünk el a földön fekvő emberek mellett!

A hideg időben mindenkire fokozott felelősség hárul, aki földön fekvő emberrel találkozik. Magatehetetlen emberekhez Budapesten a 061 338 4186-os számon a nap huszonnégy órájában lehet segítséget hívni – hívja fel a figyelmet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A következő napokban várható hidegben könnyen és gyorsan kihűlhetnek a szabadban elalvó emberek, a veszély nemcsak az utcán élő hajléktalan embereket fenyegeti, hanem azokat is, akik szilveszter éjszaka például buszra várva elbóbiskolnak a megállóban. A földön fekvő, padon ülő emberek keringése lelassul a nagy hidegben, cselekvőképességük a testhőmérséklet csökkenésével fokozatosan romlik, egy idő után már kifejezni sem tudják magukat. Az alkoholos befolyásoltság a közhiedelemmel ellentétben kifejezetten rontja a túlélés esélyeit.

Amíg a hőmérséklet tartósan fagypont alatt marad, mindenkire fokozott felelősség hárul, aki földön fekvő emberrel találkozik, és tétlenül elmegy mellette. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkit arra kér, hogy aki kihűlés veszélyének kitett embert lát, értesítse a hajléktalan ellátás 24 órában működő diszpécser szolgálatát, amely rövid időn belül krízisautót küld a helyszínre, és a szakemberek megfelelő segítséget nyújtanak. Budapesten a 061 338 4186-os számon lehet bejelentést tenni, vidéken pedig a helyi ellátó szervezeteket, vagy ezek hiányában a mentőszolgálatot érdemes hívni.

A hajléktalan ellátó szervezetek mindenkit el tudnak helyezni, aki az ellátást elfogadja. A legnagyobb veszélyben azok a hajléktalan emberek vannak, akik ilyenkor is elutasítják a segítséget. A Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálata a téli krízisidőszakban éjjel-nappal működik, a szociális munkások rendszeresen felkeresik a szabadban éjszakázókat, az öntudatlan, vagy kommunikációra képtelen esetekhez pedig riasztják a mentőt.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kihűléses halálesetek többsége fűtetlen lakásokban történt. A Máltai Szeretetszolgálat ezért mindenkitől azt kéri, ezekben a napokban figyeljen oda a környezetében élőkre, és ne maradjon közömbös, ha azt veszi észre, hogy valaki már hosszabb ideje nem adott életjeleket magáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.