Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2012. Június 18. 09:40, hétfő | Életmód
Forrás: Takács Mariann, az MTI tudósítója írja

"Nőuralom" Gödöllőn - Sisi népszerűsége verhetetlen, de a mai nőket is megbecsüli a város

Az egykor vagy jelenleg Gödöllőhöz kötődő híres, nem utolsósorban a gödöllői lányokat és asszonyokat érdeklő ismert nőkről szól szinte minden idén a Pest megyei városban.

A "nők éve" félidejében most épp annak a 82 hölgynek a bemutatását célzó kiállítás van napirenden, akik - legalábbis a városlakók szerint - formálják a világot. De kik is ők? És miért éppen a gyengébbik nem köré szerveztek megannyi programot az Erzsébet magyar királynét, a világhírű Sisit (Sissi) idéző Grassalkovich-kastélyban, a városi múzeumban, a Művészetek Házában, a Levendula galériában és egyéb helyeken? - kérdeztük a tematikus évek "menetrendjét" eldöntő bizottság egyik meghatározó tagjától, a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatójától.

Péterfi Csaba - aki egyes hírek szerint a "nők éve" szülőatyjának is tekinthető - az MTI-Press érdeklődésére elmondta, hogy a tavalyi barokk év sikerén felbuzdulva most is egy körülbelül 20 fős, zömmel a városban működő kulturális intézmények vezetőiből álló bizottság "gondolkodott" a tematikán. Mivel 2012-ben ünneplik Ferenc Jószef felesége, Erzsébet királyné születésének 175. évfordulóját, a nő mint kulcsszó szinte "adta magát".

Titkok, bálok, utazások

- Az elhatározást tettek követték, az elmúlt bő öt hónapban számos nagysikerű rendezvényre került már sor - vonta meg a közel féléves mérleget Péterfi Csaba.
A programsor a Gödöllőn szép napokat eltöltő Blaha Lujza színészi pályafutásába, illetve a várossal kapcsolatos emlékeibe is bepillantást engedő tárlattal kezdődött március elején. Kerényiné Bakonyi Eszter muzeológus érdekes, különleges anyagot állított össze, melyben a festményeken, fényképeken és színházi plakátokon kívül a színésznő több, a Budapesti Történeti Múzeum Blaha-hagyatékából származó személyes tárgyát is megnézhették az érdeklődők (kiállították egyebek mellett a művésznő eredeti ruháját, de egy makettnek köszönhetően megelevenedett az egykori Nemzeti Színház és az egyik színpadképet is felépítették).
Hasonlóan nagy sikere volt a március 31-i jótékonysági koncertnek is, amelyen az elmúlt 10 év helyi díjazott művészei léptek fel a királyi kastélyban. Kellemes kikapcsolódást nyújtott az április 8-i Ibolya-nap, míg nemrégiben az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódva a gödöllői könyvtár 10 éves jubileumáról emlékeztek meg, összekötve a könyves ünnepet az Erzsébet királyné és udvarhölgyei című kiállítás megnyitójával.
Az eredeti pompájában felújított gödöllői kastély Rudolf-szárnyában nyílt Titkok, bálok, utazások című tárlaton részben eddig soha ki nem állított holmik, például különféle csipkék, kesztyűk, díszes ládikák, illatszeres dobozok idézik fel az udvari szolgálat titkait.
Nemcsak a királyné körül tevékenykedő, őt külföldi útjaira is elkísérő női segítők öt tagja, hanem maga Sisi is "megelevenedik" a kiállított tárgyaknak köszönhetően - idézte a kiállítás egyik kurátora, Kaján Mariann szavait a kommunikációs igazgató.
Megtekinthető (igazi kuriózumként) a királyné egyik eredeti kalapja, legyezője, csipke stólája és cipője, míg az udvari bálok kellékei közül a ruhákon kívül különösen figyelemre méltó az a két csokoládépapír, amelyet a Vendéglátó-ipari Múzeumból hoztak el a szervezők (a bálozók általában csipkével díszített, különleges portrékkal ellátott papírba csomagolt csokoládét kaptak ajándékba).

Sebestény Mártától Margaret Thatcherig

A tavalyi EU-elnökség alkalmából felújított királyi lovardában június elején koronázási hétvégét is tartottak, nemsokára pedig három fotókiállítás keretében mutatják be azokat a nőket, akik "formálják a világot" - tette hozzá Péterfi Csaba.
Az egykori udvari miliőből, a fényes bálok világából a mai magyar valóságba átcsöppenve a tematikus év "szülőatyja" arra a kérdésre, hogy ki és hogyan döntött a "világot formáló" nők névsoráról, igazi mai módszerbe avatott be.
A Gödöllő honlapján, valamint a helyi lapban közzétett közvélemény-kutatás eredményeként kétszázan írták meg saját tippjüket - természetesen zömmel nők válaszoltak. Három kategóriában lehetett szavazni: a már nem élő fontos nőkre, a ma is aktívan tevékenykedő, nemzetközileg is ismertekre, valamint hazai hírességekre.
- Az összeállításba végül 82 hölgy, közöttük 37 magyar került be - közölte az igazgató.
A június 16-án nyíló kiállítás "szereplői" között találjuk például Sebestyén Mártát, a magyar zenei élet egyik kiemelkedő alakját, Kálmán Olgát, akinek műsorai meghatározóak a magyar televíziózásban, vagy Egerszegi Krisztinát, aki hazánk legfiatalabb olimpiai bajnokaként ma is sokak példaképe.
Mint azt várni lehetett, a voksok alapján bekerült az igazán fontos nők közé Pécsi Ildikó színművész, Gödöllő díszpolgára, illetve Tétényi Éva, akit az egyik legkarakánabb politikusnőként tartanak számon - említette Péterfi Csaba, érdekességként hozzáfűzve: a magyar parlament női képviselői közül alig kapott szavazatot valaki.
A gyengébbik nem külföldi példaképeire áttérve a beérkezett voksok alapján az idén gyémánt jubileumát ünneplő II. Erzsébet királynőt, J.K. Rowlingot, a Harry Potter-könyvek szerzőjét, a ma is sokak által Vasladyként emlegetett Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt, illetve az idén Oscar-díjat nyert (Thatchert alakító) Meryl Streepet emelte ki. Mint mondta, Angela Merkelre, korunk vasladyjére is sok voks érkezett, de a divat nagyasszonyát, Coco Chanelt is többen "jelölték".

A már nem élő híres nők közül Teréz anyát, Sisit, a bibliai Évát, illetve Szép Helénát is szeretnék "viszontlátni" a kiállításon a gödöllőiek, de a világra legnagyobb hatást tett asszonynak Szűz Máriát tartják a közvélemény-kutatásban részt vevő városlakók.

Sisi példája

A még hátralévő tematikus programokról szólva az igazgató megemlítette, hogy a nők éve jegyében rendezik meg idén az augusztusi barokk kastélynapokat, a szeptemberi vadásznapot és novemberben a Sisi emlékének szentelt országos vers- és prózamondó versenyt is. Emellett év végéig számos hangverseny és kiállítás is szórakoztatja majd az érdeklődőket.
Felmerülhet, hogy nem sok-e ennyi jó és szép a nőkről Gödöllőn? - puhatolóztam a programsor fogadtatásáról, de Péterfi Csaba megnyugtatott: igen kedvező a fogadtatás. Már csak azért is, mert az agglomerációs településen - talán az egyetemnek, illetve a középiskoláknak köszönhetően - viszonylag magas a képzett nők aránya, akik tekintélyt vívtak ki maguknak a városban.
- A helyi könyvtár, múzeum, művésztelep, több oktatási intézmény vezetője is nő, igaz, a képviselő-testület "egyensúlyán" még akad javítani való - ecsetelte.
Szerinte a nők kitüntetett szerepét erősíti az is, hogy egyre több kisgyermekes család költözik a fővároshoz közeli településre, és karrier ide vagy oda, Gödöllőn is általában az anyukák maradnak otthon a csemetékkel, illetve viszik a megújuló vagy nemrég épített bölcsődékbe, óvodákba a kicsiket.
S hogy milyen ma az ideális nő?
A Nők éve "kitalálója" némi vonakodás után elárulta a számára ideálist, aki fekete hajú, vékony, és - talán ez a legfontosabb - okos. - Manapság arra is szükség van, hogy egy hölgy a saját lábán is meg tudjon állni, ha kell, ahogy arra már Sisi is példát mutatott - összegezte véleményét Péterfi Csaba.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 24. 06:33, kedd | Életmód

Számítógépes vezérlésű irodaszéket fejlesztettek Erdőkürtön

Számítógépes vezérlésű, aktív irodaszéket fejlesztett a C3D Műszaki Tanácsadó Kft. a Nógrád vármegyei Erdőkürtön - tájékoztatta a kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója az MTI-t.

2023. Január 23. 15:27, hétfő | Életmód

Sikeres a magyarországi robotsebészeti program

2023. Január 23. 15:25, hétfő | Életmód

Dollármilliókért kelhet el egy pajtában talált Anthony van Dyck-kép

Akár hárommillió dollárért is elkelhet Anthony van Dyck 17. századi flamand mester egy olajfestménye, amely egy New York állambeli farm pajtájából került elő, és amelyet 600 dollárért vett meg egy műgyűjtő.

2023. Január 19. 14:29, csütörtök | Életmód

Február elején ér földközelbe a Magyarországról is látható üstökös

Február elején ér földközelbe a zöldes fényben derengő C/2022 E3 (ZTF) nevű üstökös, amely Magyarországról is látható lesz.