Városlista
2023. szeptember 25, hétfő - Eufrozina

Hírek

2011. Július 25. 16:20, hétfő | Helyi
Forrás: Napló-Online

Onkológiai központ létesül a veszprémi kórházban

Onkológiai központ létesül a veszprémi kórházban

A Veszprém megyei kórház az onkológia és a gyermek intenzív osztály fejlesztésére is elnyerte a támogatást.

 

Majd egy évtizednyi - több kormányt és megannyi egészségügyi minisztert - látott küzdelmünk végre révbe ért, hiszen nyertünk a Közép-Dunántúli Regionális Onkológiai Centrum létrehozását célzó pályázaton - tudtuk meg a hétfőn tartott sajtótájékoztatón Lasztovicza Jenőtől, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökétől. 

Európában íratlan szabály, hogy 80 kilométer sugarú körben legalább egy onkológiai osztálynak kell lennie. Megyénkben ez jelenleg nincs így, de a centrum megvalósulása után nem csak a veszprémi térség, de a kissé távolabb élő daganatos betegek esélyei is nagymértékben javulnak majd.

Továbbá egy másik pályázaton is nyertünk, mely a Gyermekgyógyászati Centrumban működő, a kora- és problémás újszülöttek ellátásával foglalkozó Perinatális Intenzív Centrum külső-belső megújulására ad lehetőséget. A pályázat 266 millió forintos összköltségvetését egyaránt használjuk fel épület felújításokra és teljesen új műszerek beszerzésére - tudtuk meg Lasztovicza Jenőtől.

Mint országgyűlési képviselő és a megyei egészségügyi bizottság volt elnöke, én is végig éltem a harcot az onkológia létrehozásáért - emlékezett vissza dr. Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott. - A projekt terve már 2000-ben kikristályosodott majd évről évre vártuk a pályázati lehetőséget. Az országgyűlésben időről időre feltettük a kérdést az aktuális miniszternek, mikorra várható a kiírás, a válasz folytonos halogatás volt, míg nem 2010-ben, a választási kampányában végre pályázhattunk. Én ezt tartom a megye egyik legfontosabb politikai győzelmének, hiszen a közvélemény-kutatások szerint az emberek a legfontosabb célok között tartják az onkológia létrejöttét. A pályázat 2013-ban zárul majd.
 

Az elnyert pályázatok nem csak komoly anyagi támogatást jelentenek a kórház számára, de lehetőséget biztosítanak, hogy a humánerőforrás területén is fejlődjünk. Nagy tudású orvosokat, jól képzett szakdolgozókat szeretnénk felvenni az osztályra, akiknek hosszú távon kívánunk szakmai perspektívát kínálni. Létrejön egy Regionális Onkológiai Szakbizottság is, amely az egységes ellátást hivatott biztosítani - tette hozzá Dávid Gyula, a megyei kórház orvosigazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Július 26. 06:00, szerda | Helyi

Félszáz fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik, július 29-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez félszáz fürdő csatlakozott az ország minden részéből.

2023. Szeptember 25. 15:50, hétfő | Belföld

Orbán Viktor: ellentétes a kontinens érdekeivel, hogy Brüsszel leválasztja Európát az orosz energiahordozókról

Ellentétes a kontinens érdekeivel, hogy Brüsszel leválasztja Európát az orosz energiahordozókról - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján.

2023. Szeptember 25. 15:49, hétfő | Belföld

A globális minimumadóról egyeztet Varga Mihály magyarországi vállalatvezetőkkel

Egyeztetést kezdeményez Varga Mihály pénzügyminiszter a globális minimumadóról szóló uniós irányelv hazai átültetéséről magyarországi nagyvállalatok vezetőivel - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn az MTI-vel.