Városlista
2022. október 1, szombat - Malvin

Hírek

2011. Július 25. 16:20, hétfő | Helyi
Forrás: Napló-Online

Onkológiai központ létesül a veszprémi kórházban

Onkológiai központ létesül a veszprémi kórházban

A Veszprém megyei kórház az onkológia és a gyermek intenzív osztály fejlesztésére is elnyerte a támogatást.

 

Majd egy évtizednyi - több kormányt és megannyi egészségügyi minisztert - látott küzdelmünk végre révbe ért, hiszen nyertünk a Közép-Dunántúli Regionális Onkológiai Centrum létrehozását célzó pályázaton - tudtuk meg a hétfőn tartott sajtótájékoztatón Lasztovicza Jenőtől, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökétől. 

Európában íratlan szabály, hogy 80 kilométer sugarú körben legalább egy onkológiai osztálynak kell lennie. Megyénkben ez jelenleg nincs így, de a centrum megvalósulása után nem csak a veszprémi térség, de a kissé távolabb élő daganatos betegek esélyei is nagymértékben javulnak majd.

Továbbá egy másik pályázaton is nyertünk, mely a Gyermekgyógyászati Centrumban működő, a kora- és problémás újszülöttek ellátásával foglalkozó Perinatális Intenzív Centrum külső-belső megújulására ad lehetőséget. A pályázat 266 millió forintos összköltségvetését egyaránt használjuk fel épület felújításokra és teljesen új műszerek beszerzésére - tudtuk meg Lasztovicza Jenőtől.

Mint országgyűlési képviselő és a megyei egészségügyi bizottság volt elnöke, én is végig éltem a harcot az onkológia létrehozásáért - emlékezett vissza dr. Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott. - A projekt terve már 2000-ben kikristályosodott majd évről évre vártuk a pályázati lehetőséget. Az országgyűlésben időről időre feltettük a kérdést az aktuális miniszternek, mikorra várható a kiírás, a válasz folytonos halogatás volt, míg nem 2010-ben, a választási kampányában végre pályázhattunk. Én ezt tartom a megye egyik legfontosabb politikai győzelmének, hiszen a közvélemény-kutatások szerint az emberek a legfontosabb célok között tartják az onkológia létrejöttét. A pályázat 2013-ban zárul majd.
 

Az elnyert pályázatok nem csak komoly anyagi támogatást jelentenek a kórház számára, de lehetőséget biztosítanak, hogy a humánerőforrás területén is fejlődjünk. Nagy tudású orvosokat, jól képzett szakdolgozókat szeretnénk felvenni az osztályra, akiknek hosszú távon kívánunk szakmai perspektívát kínálni. Létrejön egy Regionális Onkológiai Szakbizottság is, amely az egységes ellátást hivatott biztosítani - tette hozzá Dávid Gyula, a megyei kórház orvosigazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 21. 20:41, szerda | Helyi

Kerítésnek ütközött egy autó Balatonfüreden, a sofőr életét vesztette

A sofőr menet közben rosszul lett, emiatt következett be a szerencsétlenség.

2022. Augusztus 26. 08:58, péntek | Helyi

Rengeteg gránátot találtak Szombathelyen

Összesen 155 darab 82 milliméteres második világháborús szovjet aknavetőgránát került elő Szombathelyen - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede csütörtökön a Facebook-oldalán.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 17. 14:03, vasárnap | Helyi

Szabadstrand nyílt Tiszabábolnán

A vízi turizmusnak, az ökoturizmusnak óriási a szerepe a dél-borsodi, tiszai települések életében, ezért is jelentős lépés, hogy Tiszabábolnán szabadstrandot nyitottak