Városlista
2023. március 21, kedd - Benedek, Bence, Miklós

Hírek

2013. Június 17. 15:04, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Orbán: Köszönjük!

Orbán: Köszönjük!

Köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában az árvízi védekezésben résztvevőknek.

Az elmúlt két hétben Magyarországnak meg kellett küzdenie a valaha volt legnagyobb árvízzel, kezdte felszólalását Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt a parlamentben hétfőn. A közvetlen veszélyt, mint mondta, elhárították, itt most az a feladata, hogy beszámoljon a védekezési munkálatokról.

– Már napokkal előtte jöttek a tragikus hírek Németországból, Ausztriából és Csehországból, világossá vált, hogy nálunk is emberéletek lehetnek veszélyben. 206 ezer embert fenyegetett az árvíz, június 4-én veszélyhelyzetet hirdettem ki – idézte fel Orbán, elmondva, hogy végül csak 1570 embert kellett kitelepíteni. 36 780 regisztrált önkéntesként a katasztrófavédelemnél, de szerinte ennél jóval többen is dolgozhattak a gátakon – tette hozzá. 10millió 179ezer homokzsákot használtak fel, és 200ezernél is több köbméter homokot töltöttek ki a gátakra. 81 településen az állam védekezett az önkormányzatok helyett, a veszélyes üzemek mindegyikét megvédték, ezekből sem szennyező, sem fertőző anyag nem került a vízbe, vasárnapra minden település lakói fellélegezhettek – sorolta a védekezés főbb számait a miniszterelnök. Bakondi tábornok pedig helyreállítási biztosként áll a helyzet élén az Orbán Viktor által elmondottak alapján.

Nincs emberáldozat

A valaha ismert legnagyobb árhullám úgy hagyta el országunkat, hogy nincsen emberáldozat és jelentősebb sérülés sem történt. Összefogás, szakértelem és szervezettség: ez a három dolog kellett a sikerhez – mutatott rá a miniszterelnök. „Ezúttal mondok köszönetet a vízügyi szakebereknek, önkénteseknek, a sajtó munkatársainak, a katonáknak, a tűzoltóknak, az orvosoknak, a segélyszervezeteknek, a búvároknak, a civileknek, a határon túlról érkező csapatoknak is.” A miniszterelnök azt mondta, „le a kalappal azok előtt, akik bármilyen módon részt vettek a védekezésben”. Egy ilyen ismeretlen erejű veszedelemnek mindig vannak önmagán túlmutató tanulságai, ennek az árvíznek a legfontosabb leckéje, hogy megmutattuk az igazi arcunkat. Nem csak magabiztosak voltunk, hanem annak is látszódtunk: mindenki láthatta az igazságot, a magyarok szeretik a hazájukat. Orbán rámutatott, eltűntek a különbségek: nem volt jobb, vagy baloldali, amikor ember kell a gátra, akkor Magyarország egységes és erős.

„Kellő szerénységgel, de határozottan mondhatom, újra van elszántság és öntudat” – szögezte le. Hozzátette: ez komoly fegyvertény egy olyan időszakban, amikor egyre ígéretesebb gazdasági lehetőségek nyílnak meg Magyarország előtt – zárta napirend előtti felszólalását a miniszterelnök.

Reakciók

Balczó Zoltán (Jobbik): Megköszönjük mindenkinek a munkáját, a hivatásosoknak, akik felesküdtek és a kormánynak, amely jól ellátta feladatát. A gárdistákat is örömmel fogadták a gátakon – emelte ki. A klimatikus körülmények megváltozása miatt meglehet, gyakrabban számíthatunk ilyen jelenségekre. A kormánynak erőteljes gátépítési programba kell kezdenie, illetve megnyitni olyan tabukérdéseket, mint a Duna vízlépcsőzése.

Harrach Péter (KDNP): A rendkívüli emberek kiváló munkáját olyan röviden lehet jellemezni, ahogy ezt Orbán Viktor tette. A háttérszolgálatot pedig kiválóan biztosította a katasztrófavédelem. A mobilgát Szentendrén jól vizsgázott, de a Duna bal partján félkész állapotok vannak. A politikus emellett kiemelte: karitatív szervezeteken keresztül 350 millió forint jött be.

Rogán Antal (Fidesz): Magyarország győzött, elhárította a veszélyt, emberéletben nem esett kár, és a vagyon nagy részét is sikerült megvédeni. Példásan vizsgázott az ország bátorságból, a védekezés irányítói és résztvevői egyetlenegy pillanatra sem tévesztették szem elől, hogy mindent meg kell védeni, amit meg lehet. Jól látható volt, hogy a hadsereg, a rendőrség és a katasztrófavédelem mindig ott volt, ahol a legnagyobb szükség volt rá. Mindenkit köszönet illet. Az átlagosnál kevesebb politikai vita kísérte a védekezést, de a választók minden alkalommal azt várják el a vezetőktől, hogy legyen ott, álljon ki az emberek mellett. Aki másként gondolja, annak ezt a választókkal kell megbeszélnie.

Mesterházy: Jó példája a nemzeti összefogásnak

Mesterházy Attila (MSZP): Fontosnak tartom, hogy kifejezzem a köszönetemet, jó példája volt ez a nemzeti összefogásnak. Pártelnökként szeretném megköszönni saját aktivistáimnak is, konstruktív volt az együttműködés. Fontos eredménynek tartom én is, hogy emberéletben nem esett kár, még ha sok családnak is okozott gondot az árvíz. A miniszterelnök úr figyelmébe ajánlom, hogy most jön a kárfelmérés, kárelhárítás ideje, illetve a vésztározók ügyének az ideje, amit a Tisza esetében is át kell gondolni.

Öt indítvány elfogadásáról, köztük a különböző diktatúrák gyakorlatait elítélő határozati javaslatokról dönthetnek a képviselők az Országgyűlés mai ülésén.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 21. 07:19, kedd | Belföld

Történelmi pillanat: Mol-csoport: saját azeri kőolajmezőjéről érkező olajat finomít a MOL

Azeri Light típusú kőolajszállítmány érkezik a Mol-csoporthoz a pozsonyi finomítóba az azerbajdzsáni ACG mezőről, amelyben a Mol a harmadik legnagyobb tulajdonos - közölte az olajtársaság hétfőn az MTI-vel.

2023. Március 21. 07:15, kedd | Belföld

Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!

Több tiszteletet Európának; meg kell értenünk Európát, akkor van esélyünk arra, hogy mi is megértessük magunkat Európával - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

2023. Március 20. 12:13, hétfő | Belföld

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY az MTI-nek hétfőn küldött közleményében.