Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Május 31. 10:52, csütörtök | Helyi
Forrás: mti.hu

Országjáró körútra indulnak az idei Gombold Újra! Divat a magyar pályázat döntős pályaművei

Országjáró körútra indulnak az idei Gombold Újra! Divat a magyar pályázat döntős pályaművei

Divat a magyar 2.0. kiállítás első állomásaként, Veszprémben nézhetik meg csütörtöktől az érdeklődők a magyar viselettörténeti értékeket kortárs formába átíró ruhákat és kiegészítőket.

Országjáró körútra indulnak és néhány külföldi városban is bemutatkoznak a Gombold újra! Divat a magyar öltözéktervezési pályázat márciusban lezárult második szériájának döntős pályaművei: a Gombold Újra!

A pályázatnak már a kezdetektől részét képezte az a terv, hogy egy országjáró kiállítás keretében azokhoz is eljussanak a döntőbe került kollekciók - illetve az egész versengésre jellemző ötletgazdagság -, akik nem tudtak eljönni a március 31-ei nagyszabású záró divatbemutatóra - mondta el az MTI-nek Teszári Nóra, az illetékes Forum Hungaricum szóvivője.

A budapesti Design Terminál - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megbízásából, és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Hagyományok Háza, valamint a Népművészeti Egyesületek Szövetségének szakmai együttműködésével - idén is meghirdette a Gombold Újra! Divat a magyar öltözéktervezési pályázatot, amely nagysikerű divatbemutatóval zárult a fővárosi Millenáris Parkban.

A Kortárs öltözék kategória fődíját Farkas Anett ruhakollekciója, illetve a Hendzsel Ilona és Nagy Móni alkotta MIMM formáció kiegészítői nyerték. A Design és hagyomány kategóriában pedig Somogyi Alett öltözékei és Vitányi Anna kiegészítői vitték a prímet. Mint arra az illetékes rámutatott: az országjáró tárlat célja a pályázatot övező siker bemutatása. A kiállításon testközelben lehet szemügyre venni a pályaműveket, amelyek márciusban mintegy háromezer jelenlévő, illetve a bemutatót az interneten élőben követő 4800 szempár kereszttüzében vonultak végig a kifutón.

Az érdeklődők egyebek mellett a saját szemükkel is meggyőződhetnek róla, hogy a pályázat fődíját elnyerő Farkas Anett Zsindely elnevezésű kollekciójának jurtaformájú szoknyarésszel bolondított ruhái valóban finom falapocskákból készültek-e - tette hozzá Teszári Nóra. A helyi önkormányzat meghívásának köszönhetően az utazó kiállítás első állomása Veszprém lesz, ahol csütörtökön nyílik meg a döntőbe jutott tervezők munkáiból kiválasztott 26 pályaművet felvonultató különleges tárlat.

A záró divatbemutatóról készítetett film részleteivel fűszerezett kiállítást június 16-áig kereshetik fel az érdeklődők. A tervek szerint a ruhák ezt követően még egyszer - a Veszprémi Utcazene Fesztivál keretében - fognak vendégeskedni a városban. A további állomások között szerepel Pécs, Tokaj és Debrecen is. A szervezők igyekeznek mindig valamilyen helyi programhoz igazítani a tárlat érkezését.
Az utazó kiállítás határainkon túlra is ellátogat: Bukarestbe és Brüsszelbe a helyi magyar intézetek meghívásának köszönhetően jutnak el a darabok. Utóbbi városban a Design September elnevezésű eseményeihez csatlakozva mutatkoznak be a kollekciók.

Az országjáró kiállítástól függetlenül a budapesti közönség június 3-án a Kossuth téren veheti alaposabban szemügyre az első és második Gombold újra! pályázat kollekcióiból kiválogatott darabokat. A nyertes tervezőktől pedig idén karácsony tájékán szerezhetnek be különlegességeket a divatrajongók a Design Terminál épületében megrendezendő Ajándék Terminálon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.