Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Július 23. 08:05, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Patkányméreg a pekingi "birkahúsban"

Patkányméreg a pekingi

Valószínűleg patkánymérget evett egy turista Pekingben, amikor birkahúst fogyasztott: legalábbis a vérében patkánymérgekben használatos összetevőt találtak.

A pekingi 307-es számú kórházban, amely a kínai hadsereg orvostudományi akadémiájának intézménye, egy, a rágcsálóirtásban használatos szer, a bromadiolon maradványait fedezték fel a 20 éves északkelet-kínai turista vérmintájában.
Az orvosok szerint a fiatalembert, aki családjával kirándult a fővárosban és fogyasztott az út mentén nyárson sült birkahúsból, patkányméreg mérgezhette meg.
A leginkább utcákon, izzó szén felett sütögetett és árult étellel kapcsolatos eset ismét azt a korábbi gyanút erősíti, miszerint a "birkanyársak" egy része feltételezhetően sosem látott birkát.
Két hónapja a kínai hatóságok adtak hírt arról, hogy róka, nyérc és patkányhúsból, vegyszerek hozzáadásával gyártottak hamis birkahúst a keleti országrészben és 20 ezer tonna illegálisan gyártott árut foglaltak le, több mint 900 gyanúsítottat állítottak elő.
Az ellenőrök sok esetben találkoztak a feldolgozás során tiltott vegyi anyagok felhasználásával, beteg állatoktól származó húsokkal, valamint húsnak álcázott termékekkel. Kínában egyre gyakoribbak az élelmiszerek minőségével kapcsolatos botrányok, különösen, hogy a közvélemény is mind érzékenyebb erre a kérdéskörre.
Az élelmiszerbiztonság kockázatait értékelő központ egyik vezetője nemrégiben azt nyilatkozta: nem szabad megfeledkezni arról, hogy Kína még mindig egy fejlődő ország. Vang Csu-tien ezzel arra utalt, hogy szerinte a szabványokat ehhez mérten kell az országban kialakítani. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a fejlett világ mércéjét sem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.