Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Május 24. 11:30, csütörtök | Helyi
Forrás: mti.hu

Pénteken kezdődik a Korok Fesztiválja Balatonfüreden

Pénteken kezdődik a Korok Fesztiválja Balatonfüreden

Színes, jelmezes történelmi kavalkád, kulturális és gasztronómiai programok várják az érdeklődőket a pénteken kezdődő V. Korok Fesztiválján Balatonfüreden.

A rendezvényt Balatonfüred és a reformkor hagyományainak felelevenítése, megőrzése érdekében hívták életre öt évvel ezelőtt - mondta el az MTI-nek Schindele Györgyné, a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának elnöke. A társaság nő tagjai saját kezükkel varrják gyönyörű, reformkori ruháikat, amelyeket a rendezvény alatt viselnek.

Pénteken öt órakor a H3: Hagyomány-Hungarikum-Herend kiállítás megnyitójával veszi kezdetét a fesztivál a Vaszary-villában, fél hétkor a Lóczy Diákszínpad Elektra című előadására kerül sor a Kisfaludy Színpadon.

Szombaton Honfoglalástól a reformkorig címmel hagyományőrző csoportok vonulnak fel a Fehér templom elől, megállnak a városháza előtt és néhány perces műsorral tisztelegnek a város vezetői és a látogatók előtt. Négy órakor a Kisfaludy Színpadon az egyes korokat megidéző kulturális programok kezdődnek, majd a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat lép fel; lesz kuruc-labanc harc, török tánc, balett és bemutatkoznak az Aranykard Sárkányos Lovagok.

Vasárnap megérkeznek a Szent Korona és a koronázási ékszerek másolatai Alsóörsre, ahol a Sirály Parkban lehet megtekinteni őket, majd az ékszereket a Jókai hajóra helyezik és átviszik Balatonfüredre, ahol Kéri Kitty, Oberfrank Pál és Kalló Zoltán hegedűművész köszöntik, azután a díszmenet a Kerek Templomba kíséri.

Négy órától kulturális műsorok kezdődnek a Kisfaludy Színpadon.

Hétfőn tízkor az Aranysarkantyús Néptáncegyüttes és Zenekara műsorával, majd az Alig Színpad A cinkotai kántor című mesejátékával folytatódik a fesztivál. Négytől Az elgurult varázstallér című mesejátékot mutatja be a Szeleburdi Meseszínház, ötkor A szerenád című mesejátékból adnak elő zenés részleteket, betétdalokat.

A fesztivál alatt reformkori ruhabemutató látható a Vaszary-villa kertjében és kézműves kirakodó vásár a Tagore sétányon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.